Tätä suomalaista teosta jonotetaan katsomaan National Galleryssa

Englannin kansallisgalleria, National Gallery, hankki vuosituhannen vaihteessa kokoelmiinsa Lontooseen yhden suomalaisen taidehistorian merkkiteoksista, Akseli Gallen-Kallelan Keitele-maalauksen.

Pohjoisessa Keski-Suomessa, Konginkankaalla, 1905 maalatusta rauhallisesta, pohjoisen valoa heijastavasta järvinäkymästä on tullut yksi museon rakastetuimmista teoksista.

– Keitele on National Galleryn suosituimpien teosten listalla Van Goghin ja Monet´n rinnalla, juuri Lontoosta palannut Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson kertoo.

Maalauksen suosio on näkynyt muun muassa jonotuksena työn luokse sekä maalauksesta tehtyjen painotuotteiden ostamisena.

Suomen taiteen kultakauden maalarit, erityisesti Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela, kiinnostavat maailmalla.

– Schjerfbeck on tällä hetkellä ykkönen, jos katsotaan mitä kyselyjä ja pyyntöjä Ateneum saa. Tätä kolmikkoa myös ulkomaalaiset kuraattorit osaavat kysyä. Meidän on kuitenkin myös itse nostettava vahvoja taiteilijoita taiteen historiasta kansainväliseen tietoisuuteen.

– Olen lähtenyt kehittämään vientinäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomaille. Tänä vuonna Ateneumilla on näyttelyitä seitsemässä maassa ja 22 kaupungissa.

Vuoden kenties merkittävimmäksi vientinäyttelyksi Pettersson nimeää New Yorkissa Scandinavian Housessa huhtikuussa avautuvan Moderni nainen -katselmuksen. Näyttelyn naistaiteilijoita edustavat muiden muassa Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman ja Elga Sesemann.

Näyttely nähdään myös Tukholmassa, ja laaja versio samasta teemasta avataan Ateneumissa syksyllä 2018.

Lue aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.