Tätä suomalaista teosta jonotetaan katsomaan National Galleryssa

Englannin kansallisgalleria, National Gallery, hankki vuosituhannen vaihteessa kokoelmiinsa Lontooseen yhden suomalaisen taidehistorian merkkiteoksista, Akseli Gallen-Kallelan Keitele-maalauksen.

Pohjoisessa Keski-Suomessa, Konginkankaalla, 1905 maalatusta rauhallisesta, pohjoisen valoa heijastavasta järvinäkymästä on tullut yksi museon rakastetuimmista teoksista.

– Keitele on National Galleryn suosituimpien teosten listalla Van Goghin ja Monet´n rinnalla, juuri Lontoosta palannut Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson kertoo.

Maalauksen suosio on näkynyt muun muassa jonotuksena työn luokse sekä maalauksesta tehtyjen painotuotteiden ostamisena.

Suomen taiteen kultakauden maalarit, erityisesti Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela, kiinnostavat maailmalla.

– Schjerfbeck on tällä hetkellä ykkönen, jos katsotaan mitä kyselyjä ja pyyntöjä Ateneum saa. Tätä kolmikkoa myös ulkomaalaiset kuraattorit osaavat kysyä. Meidän on kuitenkin myös itse nostettava vahvoja taiteilijoita taiteen historiasta kansainväliseen tietoisuuteen.

– Olen lähtenyt kehittämään vientinäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomaille. Tänä vuonna Ateneumilla on näyttelyitä seitsemässä maassa ja 22 kaupungissa.

Vuoden kenties merkittävimmäksi vientinäyttelyksi Pettersson nimeää New Yorkissa Scandinavian Housessa huhtikuussa avautuvan Moderni nainen -katselmuksen. Näyttelyn naistaiteilijoita edustavat muiden muassa Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman ja Elga Sesemann.

Näyttely nähdään myös Tukholmassa, ja laaja versio samasta teemasta avataan Ateneumissa syksyllä 2018.

Lue aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomista

Uusimmat

Kulttuuri

Dresden Frankfurt Dance Company tarjosi viikon päätteeksi upeaa tanssijoiden virtuositeettia

Tanssiarvio: Tero Saarisen Third Practice tarjosi sielua hivelevää musiikkia ja intensiivistä tanssia

Tampereella esillä laaja kattaus Andy Warholin julisteita

Kauan odotettu Tove Jansson -elokuva tuo valkokankaalle taitelijan seksuaalisuuden ja kolmiodraaman – "Kerromme sen oikean tarinan, jossa on lesboseksiäkin"

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.