Taideaarteita ja sata sientä - tässä 11 poimintaa juhlavuoden 2017 tapahtumista

1. Kuopion kaupunginorkesteri jalkautuu sata kertaa.

Alkuvuodesta musiikki kajahtelee ympäri Kuopiota. Satavuotiaan Suomen kunniaksi Kuopion kaupunginorkesterin pienyhtyeet jalkautuvat alkuvuoden aikana sata kertaa Musiikkikeskuksen ulkopuolelle.

– Ja tietenkin jokaisessa sinfoniakonsertissamme on jokin kytkös Suomeen, kertoo Kuopion Musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen.

Musiikkikeskuksessa järjestetään myös Suomi 100 vuotta -keskustelusarja, jonka teema on yhdessä. Keskusteluissa muun muassa pohditaan, mitä on hyvinvointi ja onnellisuus satavuotiaassa Suomessa.

2. Kaupunginteatteri karauttaa Suomen hevosella.

Kuopion kaupunginteatteri johtaja Pekka Laasonen kertoo, että teatteri ei tehnyt erityistä juhlanäytelmää satavuotiaalle Suomelle. Sen sijaan hän nostaa esille kaksi esitystä, jotka omalla tavallaan kohottavat juhlavuotta.

– Sirkku Peltolan kirjoittama Suomen hevonen käsittelee kriittisesti autioituvan maaseudun problematiikkaa 2000-luvun Suomessa. Toinen juhlavuoteen sopiva teos on Jaakko Kuusiston säveltämä Koirien Kalevala -lastenooppera, joka tehdään yhteistyössä Kuopion konservatorion ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa, Laasonen sanoo.

3. Kansalaisopisto juhlii pyöreitä yhdessä Suomen kanssa.

Kuopion kansalaisopisto juhli jo viime syksynä sataa vuottaan. Juhlat jatkuvat tänä vuonna yhdessä Suomen kanssa kansalaiskeskustelulla.

– Järjestämme Suomen askeleet -kansalaiskeskustelun, jossa puhutaan Suomen tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, kertoo rehtori Kirsti Turunen.

Kansalaisopiston suurin ponnistus on huhtikuussa Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävä satavuotisjuhla, jonka teemana on opiston satavuotias historia.

– Pääosassa ovat opiskelijamme.

4. Kirjasto tarjoaa sata ja yksi kirjaa.

Kuopion kaupunginkirjasto osallistuu juhlavuoden aikana neljään Suomen kirjastoseuran hankkeeseen, joista eilen tiistaina käynnistyi Ylen Kirjojen Suomi. Hankkeessa esitellään yksi kirja jokaiselta Suomen itsenäisyyden ajan vuodelta – sekä yksi ylimääräinen kirja.

– Kaikki kirjat löytyvät Kuopion kaupunginkirjaston Finna-verkkokirjaston (kuopio.finna.fi) kautta ilmaisina e-kirjoina. Kirjoja tulee kirjastoon myös fyysisinä kappaleina, kertoo Kuopion vs. kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen.

5. Museo esittelee sata sientä.

Mikäli sää sallii, Kuopion luonnontieteellinen museo esittelee kesän päätteeksi näyttelyn, jossa esillä on sata sientä. Muissa juhlavuoden näyttelyissä Kuopion museot tuovat esille muun muassa 80 vuotta täyttävän Kalevala Korun historiaa, Ateneumin taideaarteita Suomen taiteen tarina -näyttelyssä, kuopiolaista salonkielämää sekä suomalaista luontoa.

– Ateneumin kiertävässä näyttelyssä on mukana muun muassa Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1893 maalaama Sammon taonta. Gallen-Kallela vietti kesän Vehmersalmella ja käytti teoksen malleina paikallisia henkilöitä, kertoo Kuopion taidemuseon intendentti Marianna Huttunen.

6. Sata lasissa vie musiikkia palvelutaloihin.

Sukupolvet kohtaavat syksyllä, kun Kuopion konservatorion toimipisteiden pienet ja vähän isommatkin oppilaat vierailevat palvelutaloissa ja toimintakeskuksissa. Sata lasissa -kiertue vie musiikin ja tanssin sanomaa heille, jotka eivät itse pääse tapahtumapaikoille. Kiertueen päätöskonsertti on joulukuussa.

– Suomi-teema näkyy kuitenkin jo keväällä Talvikamari-festivaalissa ja Liekeissä!-festivaalissa, joiden ohjelmistossa on suomalaista musiikkia, kertoo Susanna Laukkanen konservatoriolta.

7. Riisa väläyttää taivaallista valoa.

60 vuotta täyttävä Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa avaa näyttelykauden taiteilija Eeva Zittingin maalaamilla ikoneilla. Taivaallista valoa – Ekumeeniset ikonit -näyttelyssä katolisen, luterilaisen ja ortodoksisen kirkon pyhät käyvät vuoropuhelua.

Toukokuussa Riisassa kultakauden mestariteokset ja modernismin tulkinnat kohtaavat vuosituhantisen bysanttilaisen uskon Kohtaamisia-näyttelyssä.

– Suomalaisten taiteilijoiden teokset ovat itäsuomalaisen suvun taidekokoelmista ja esillä ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa, kertoo museonjohtaja Teresa Töntsi.

8. Bremerit ja Jänikset valottavat Suomi-kuvaa.

Isä ja poika, Caj Bremer ja Stefan Bremer, toteuttavat Kuopion VB-valokuvakeskuksessa 2 x Bremer = Suomi -näyttelyn. Syyskuussa aukeava näyttely kuvaa niin Bremerin suvun tarinaa kuin Suomen historiaa valokuvina. Kokonaisuus on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Toisena juhlavuoden ohjelman osana valokuvakeskus esittelee Jänisten kuvaajasuvun rintamakuvia marraskuusta lähtien, kertoo näyttelytoimenjohtaja Laura White.

9. Tanssihaaste kutsuu nauttimaan liikkeestä.

Itä-Suomen tanssin aluekeskus on mukana Tanssin tiedotuskeskuksen koordinoimassa Koko Suomi Tanssii -kampanjassa. Juhlavuosi käynnistyy tanssihaasteella, jossa kuka tahansa voi opetella yksin tai yhdessä tanssihaaste-tanssin verkossa ja julkaista videon internetissä.

– Tanssihaasteeseen osallistuja voi tilata paikalle myös opettajan, joka opettaa koreografiat. Suomessa on kaikkiaan sata tanssiopettajaa tätä varten, ja heistä Itä-Suomessa toimii kahdeksan opettajaa, kertoo Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottaja Asta Elijoki.

10 . Kuopio Tanssii ja Soi juhlii yhdessä.

Kesäkuun puolivälissä järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliviikon Suomi100-ohjelman punaisena lankana on yhdessä tekeminen ja tulevaisuus. Toiminnanjohtaja Anna Pitkänen kertoo, että teemat näkyvät erityisesti festivaalin toritapahtumissa.

– Yksi toripäivä on omistettu Koko Suomi Tanssii -tapahtumalle. Tarjolla on myös lauantaitanssit, kun sydänpiiri täyttää pyöreitä vuosia. Tulevaisuus näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa, joiden rooli ohjelmistossa on merkittävä, Pitkänen sanoo.

11 . Anti-festivaali tarkastelee vettä raikkaista näkökulmista.

Syyskuussa järjestettävä Anti-festivaali juhlistaa tuhansien järvien maata vesiteemaisella ohjelmistolla. Anti-päällikkö Elisa Itkonen muistuttaa, että Kallaveden rannalla usein unohtuu, että puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys muualla maailmassa.

– Festivaali hakee kriittisempääkin näkökulmaa siihen, että puhtaan veden puute aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja kriisejä, Itkonen sanoo.