Meeri Torvinen on kuollut

Varkautelainen taidemaalari ja -graafikko Meeri Torvinen-Rouvinen nukkui pois 30.3. 2018 Varkaudessa. Hän oli syntynyt 5.6. 1933 Varkaudessa.

Torvisella on takanaan 60 vuotta kestänyt taiteilijan ura, minkä hän aloitti opiskelemalla paikallisessa työväenopistossa maalaustaiteen perusteita.

Hän aloitti taideopinnot 24-vuotiaana Suomen taideakatemian koulussa muun muassa Olli Miettisen, Sam Vannin, Tapani Raittilan sekä Tuulikki Pietilän ja Aukusti Tuhkan opastuksella.

Torvinen solmi 1961 avioliiton graafikko Väinö Rouvisen kanssa. Pariskunnalla oli kolme lasta.

Hän piti uransa aikana lukuisia näyttelyitä ja oli mukana monissa yhteisnäyttelyissä vielä viime vuosiin asti.

Torvisen teoksia oli ensimmäistä kertaa esillä 1960 Helsingissä. Hän sai Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinnon 1963 ja osallistui aktiivisesti 1970-luvulla itäsuomalaisten ammattitaitelijoiden Tutka-ryhmän näyttelyihin.

Torvisen tuotanto oli tyylillisesti ja teknisesti monipuolista. Hänellä oli tapana tehdä ensin akvarelliluonnos ja työstää se sitten maalaukseksi ja grafiikaksi.

Hänet tunnetaan muun muassa valoa tutkivista teoksista sekä monista intiimeistä muotokuvista.

2000-luvulla hän alkoi luonnostella teoksiaan tietokoneen maalausohjelmilla ja opetteli vielä 80-vuotiaana graafikkotyttärensä Maria Rouvinen-Mäkelän opastuksella uuden, myrkyttymän metalligrafiikan tekniikan.

Torvisen viimein teos oli muistuma Fra Angelicon "Marian ilmestyksestä". Hän teki sen 84-vuotiaana viime syksynä.

Teksti perustuu suurelta osin Torvisen pitkäaikaisten ystävien Irja Kantasen ja Kristiina Salovaaraan muistokirjoitukseen.