Tanssin Aki Kaurismäki taitaa haikean huumorin

Jyrki Karttunen on suomalaisen tanssin kuumimpia nimiä maailmalla, vaikka hän ei juuri pidä meteliä itsestään. Hän on saavuttanut kosolti kansainvälistä mainetta sekä koreografina että tanssijana, ja hänen teoksensa kuten Digital Duende, Keiju ja Human Imitations ovat kysyttyjä kaikkialla.

Kansainvälinen lehdistö on ristinyt ensi vuonna 40 vuotta täyttävän Karttusen "suomalaisen tanssin Aki Kaurismäeksi". Nimitys juontunee siitä, että hän onnistuu luomaan teoksiinsa samanlaista haikeaa huumoria kuin Kaurismäki elokuviinsa.

Toiminta maailmalla on Karttusen mukaan paisunut jo niin isoksi, että "se vähän vaati, että pitää olla oma organisaatio". Kuluvan vuoden alusta alkaen hän on luotsannut omaa ryhmäänsä nimeltä Karttunen Kollektiv.

Kollektiivin ensimmäinen tuotanto Situation Room saa kantaesityksensä kulttuurikeskus Stoassa Helsingissä perjantaina. Kuten tavallista Karttunen myös tanssii teoksessa itse yhdessä viiden muun tanssijan kanssa.

Uuteen teokseensa koreografi sai idean teatterin roolileikistä. Hän linjaa Situation Roomin henkiseksi jatkoksi Human Imitations -teokselleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.