Tanssin ja korun yhdistävä näyttely osoittaa, että koru on kehon mukana elävä taideteos

Itselleni on tärkeää korun ja kehon suhde – se, miltä koru näyttää ihmisen päällä, sanoo korumuotoilija Susanna Yläranta. Tämä oli myös lähtöajatus, josta syntyi korun ja tanssin yhdistävä Korugrafia-näyttely.

Galleria Satamankulmassa pidettävässä näyttelyssä korut pääsevät esille sekä yksin että puettuina, paikoillaan ja liikkeessä. Tanssi on ikuistettu Tobias Feuerbacherin valokuviin ja media-assistentti Anastasia Smirnovan videoteokseen.

– Koru ei ole vain staattinen koristautumisen väline, vaan kehon mukana elävä taideteos, Yläranta sanoo.

– Sekä koruissa että tanssissa yhdistyy myös kauneuden ajatus. Siksikin ne sopiva hyvin yhteen.

Näyttely syntyi, kun Keravalla asuva Yläranta pyysi projektiinsa mukaan kahdeksan korumuotoilijaa, joiden teoksille yhteistä on kehollisuus. Tämän jälkeen hän otti yhteyttä tanssiopistoon ja kysyi, olisiko heillä kiinnostusta tehdä koruille koreografioita.

Keravalainen tanssiryhmä Tendency Kto ja koreografi Taru Reijonen tarttuivat haasteeseen. Syntyi sekä valokuvia että videoteos, jossa korut nähdään liikkeessä.

Näyttelyssä mukana oleva korumuotoilija Anni Lehtonen on tyytyväinen lopputulokseen: tanssi vastaa hyvin hänen ajatuksiaan hopeisista Meduusa-koruista.

– Liike tuo myös koruun uusia näkökulmia, eli se monipuolistaa kokonaisuutta, Lehtonen sanoo.

Valokuvat ottanut ja käsitellyt Tobias Feuerbacher, joka on myös yksi näyttelyn korumuotoilijoista, kuvasi jokaista tanssijaa noin puolen tunnin ajan kuvia varten.

– He improvisoivat tanssia koreografinsa ohjeiden mukaan. Koetin kaapata liikkeen kuviin yhdistämällä kolme erilaista kuvaa. Oli vaikea päättää, mikä on juuri se oikea tanssia ja korua määrittävä hetki, joka teoksessa pitäisi tulla esille, Feuerbacher kertoo.

Ylärannan, Lehtosen ja Feuerbacherin lisäksi mukana on töitä Heljä Alangolta, Fanni Ala-Uotilalta, Helena Falkenbergiltä, Kirsi Manniselta, Wiebke Pandikowilta ja Reetta Tikkaselta. Suurin osa muotoilijoista on opiskellut Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Näyttely on ensimmäinen laatuaan, mutta Yläranta uskoo, ettei se jää viimeiseksi.

– Toivon, että tällaista yhdessä tekemistä tulee jatkossa lisää. Ja toivon myös, että tämä kauneuden harmonia välittyy katsojille.

Korugrafia-näyttely on osa Design Week Kuopion ohjelmaa ja esillä Satamankulmassa 24.4. asti. Satamakulmassa avautuu näyttelyn ajaksi myös pop up -taidekauppa, jossa on esillä muun muassa Mirkka Nyrhisen ja Marianne Uusitalon töitä. Koko Design Week Kuopion ohjelma on osoitteessa designweekkuopio.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Gallen-Kallelan maineikas Palokärki jäi viime hetkellä pois Sothebyn huutokaupasta

"Olisihan se hienoa, jos meillä olisi suurempi Kirjakantti, joka menisi messujen suuntaan", pohtii Vestäjät ry:n puheenjohtaja Tatu-Pekka Kekäläinen

Kuopiossa esiintyvän Sabina Zweiackerin esittämää pelimusiikkikappaletta on katsottu miljoonia kertoja – "Saan päivittäin viestejä ihmisiltä, jotka katsovat esityksen"

Maailma voi loppua kovasti pamahtaen, särkevästi räksähtäen, korkealta kirkaisten tai hitaasti uikuttaen – näitä mahdollisuuksia tarkastellen syntyi x-risk-teos

Vuoden taidelukiolaiseksi valittu Jukka Eskola listasi kolme biisiä, jotka kolahtivat lukioiässä – kahta voi kuunnella yhä, mutta yksi on jäänyt paitsioon

Jurot nuorisojulkkikset koolle 40-vuotisjuhliin – Hassisen Kone palaa estradille

Miko Kivinen ja Teemu Mäki uskovat, että ihmisellä on toivoa – mutta muutosta tarvitaan

Karjalan urhot ovat täällä taas – 40-vuotias Hassisen kone tekee ensi kesänä viisi konserttia

Saksalaisorkesteri tuo ilmastonmuutoksen epäharmonian ihmiskorvan kuultavaksi

Koirat eivät käytä housuja tekee kauppaa maailmalle – Musta komedia myytiin Yhdysvaltoihinkin, mutta kotimaan yleisö on ollut pieni

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.