Tarja Wallius: Dream - Unelma

Kuopiolainen tekstiilitaiteilija Tarja Wallius on pitkän tauon jälkeen tuonut uusimpia teoksiaan esille G12 galleriaan. Lähtökohta teoksille näyttää olevan naiseus, siihen liittyvät haaveet ja odotukset. Wallius on lähestynyt naisellisia kliseitä perinteisen käsityön turvin. Tuloksena on esteettisesti viehättävä kokonaisuus, jossa näkyy niin keräilijän kuin kirjojan kädenjälki.

Pohjavire on paikoitellen surumielinen ja pysähtynyt. Läsnä on nainen tai useampi, muistoineen ja unelmineen.

Teoksista vahvimpana nousee esiin Dream – Unelma, joka on osittain kirjotuista kankaisista nenäliinoista valmistettu mekko.

Se muistuttaa osoittelevasti hääpukua. Puku kuitenkin kantaa jo valmiiksi menneisyyden ja tulevaisuuden painolastia. Kangasnenäliinoihin joista mekko koostuu, on kirjottu pieniä lauseita kuten ”Hae minut pois.” tai ”Pienenä piirtelin hääpareja.” Nenäliinat ovat miesten, naisten ja lasten nenäliinoja, kierrätysmateriaalia. Herää ajatus siitä, kuinka monen ihmisen jättämä jälki tähän teokseen omalla tavallaan kiteytyy? Se lisää puvun painoarvoa ja antaa sille ryhtiä muunakin kuin hääpukuna. Helman alla, keskiössä, vilkkuvat kirkkaanpunaiset varsikengät. Luulen sen viittaavaan iloon ja paheisiin ja siihen, ettei peli ole vielä menetetty.

Hääpuvun seurana on kaksi huntua, I Do – Tahdon ja Rosegarden – Ruusutarha. Ne tuntuvat alleviivaavan hääteemaa, joka näin nousee aavistuksen liian näkyväksi. Molemmista hunnuista on silti aistittavissa jotakin piilotettua ja kätkettyä.

Nekin on koottu pistoin yhteen kangasnenäliinoista. Tahdon-huntuun on kerätty liinoista kauneimmat, ne joissa on käsin virkatut pitsireunat.

Kokonaisuus on ehyt ja kaunis. Ristiriidat näyttäytyvät ristipiston kokoisina. Wallius tavoittaa naiseudesta jotakin häilyvää ja kerroksellista.

Sari Hakala