Tatu Kokko työstää nuorisoromaania nuorten avulla

Kuopiolaiskirjailija Tatu Kokko on kirjallisuuden hullu tiedemies. Hän tykkää kokeilla kirjoittamisessaan erilaisia keinoja ja tyylisuuntia, eikä ole lokeroitunut ainoastaan yhden genren maailmaan.

–Kirjoittaminen on aina hirveän kiinnostavaa, se imaisee minut mukaansa, siviiliammatissaan Rajalan koulun opettajana työskentelevä mies myöntää.

Tuoreimpana projektina Kokolla on nuorten romaani, jota hän työstää yhdessä Minna Canthin yläkoulun 9A-luokan kanssa. Myös siilinjärveläisen Ahmon koululla on ollut kiinnostusta osallistua toimintaan.

–Olen käynyt Minna Canthin koululla kysymässä nuorilta, mitä he tarinalta kaipaavat ja millainen suhde heillä on lukemiseen. Opettajana tämä on minulle sydämen asia. Haluaisin koukuttaa etenkin nuoria miehiä nykyistä enemmän kirjojen ääreen, Kokko selvittää.

Hän on kohdannut nuoret nyt kertaalleen. Jo ensimmäisellä kertaa hän kertoi nuorille tulevan kirjan maailmasta ja tapahtumista.

–Kysyin heiltä, että kuka haluaisi lähteä tällaisen hullun savolaisen tekstinikkarin mukaan. Yhtä lukuun ottamatta kaikki luokasta viittasivat. On ihailtavaa, että yksi uskalsi olla isoa joukkoa vastaan eri mieltä, mutta tiedän myös, että jos saan hänet vielä puolelleni, olen voittanut todella paljon.

 

Kun Kokko saa kirjan varsinaista tekstiä aikaiseksi, hän antaa sitä nuorten luettavaksi. Jatkossa tarkoituksena on käydä nuorten kanssa vuoropuhelua kirjan maailmasta. Hän on jo avannut nettiin blogin keskustelua varten.

–Yritän tehdä kommentoinnin mahdollisimman helpoksi. Sen pitää olla nuorille mielenkiintoista ja vaivatonta, ei mikään tuskallinen äidinkielen tehtävä, hän painottaa.

–Toisaalta tuntuu pelottavaltakin jakaa keskeneräistä raakatekstiä luettavaksi. Toivon kuitenkin, että saan nuorilta pieniä kikkoja ja ajatuksia, joita voin tuoda kirjan maailmaan saadakseni siihen oikeaa henkeä, hän jatkaa.

Sen verran Kokko raottaa suunnitelmiaan jo nyt, että kirja tulee olemaan niin sanottua spekulatiivista fiktiota, eräänlaista tulevaisuuteen sijoittuvaa vaihtoehtohistoriaa.

–Kirja sinänsä ei tule kertomaan tästä päivästä, tarinan historiassa asiat eivät ole edenneet kuten meidän historiassamme. Haluaisin kuitenkin, että tarinan henki on sellainen, mikä nykyajan nuoria puhuttaa, hän paljastaa.

 

Lopullisen kirjan on tarkoitus valmistua varsin ripeään tahtiin jo syksyllä.

–Valmistelen asioita yleensä pitkään ja tätäkin kirjaa on koostettu jo pari vuotta muistikirjoihin, hän selvittää.

Kokon edellinen teos, Eero Järnefeltin maalauksen maailmaan sijoittuva Heinäkuun päivä ilmestyi viime kesänä. Kirjan vastaanotto oli hyvä, mutta tulevan nuorten romaaninsa kanssa kirjailija tähtää vieläkin korkeammalle.

–Ajattelen aina, että seuraava työ on se päätyö ja annan sille aina kaikkeni. Olin tosi tyytyväinen Heinäkuun päivään ja sain siitä hyvää palautetta. Sen pohjalta on hyvä lähteä kirjoittamaan uudestaan. On sellainen tunne, ettei edes ole sellaista vaihtoehtoa, etteikö siitä tulisi hyvä kirja, hän tunnelmoi.

Tulevaisuudessa Kokko ei haaveile niinkään varsinaisesta kirjailijan urasta, pelkästään kirjojen kirjoittamisesta.

–Maailmojen luominen kiehtoo. Haluaisin kirjoittaa sellaisen kirjan, joka kestäisi aikaa. Olisi ihanaa kirjoittaa klassikko, joka toimisi ja koskettaisi samalla tavalla, luki sitä sitten kuka tahansa, missä ja milloin tahansa.

 

Kokolla on iloisia uutisia lastenkirjansa Roskasakki ja kadonnut kulkunen ystäville: teos on saamassa jatkoa. Roskasakki ihan pihalla on tarkoitus julkaista graafikko Timo Filpuksen tuttujen kuvitusten elävöittämänä tämän vuoden aikana.

Roskasakki ja kadonnut kulkunen taipui viime syksynä Karttulan Syvänniemellä myös teatterinäytelmän muotoon. Tulevastakin kirjasta on tarkoitus tehdä näytelmä.

–On mielettömän hauska nähdä, kun oma teksti muuntautuu näytelmäksi. Voisi olla aika hauskaa julkaista tuleva kirja uuden näytelmän alla. Syksylle se joka tapauksessa menee, Kokko pohtii.

Roskasakin ensimmäistä osaa on jo käännetty englanniksi ja viroksi.

–Näyttää siltä, että Roskasakki ja kadonnut kulkunen päästään julkaisemaan näille kielille tänä vuonna. Muoto ei ole vielä ihan varma, onko se sitten e-kirja vai ihan paperiversio, kirjailija selvittää.

Kokon Roskasakki on tekemässä tuloaan myös koulujen oppikirjoihin. Otavan uusi alakoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalisarja Kipinä on ottanut kolmannen luokan oppikirjaansa mukaan Roskasakkiin pohjautuvan ilmaisuharjoituksen.

Lähiaikoina Roskasakki ja kadonnut kulkunen julkaistaan myös sähköisenä iBooks-versiona.

–Sain sen juuri koneelleni ja hyvältä näyttää, Kokko iloitsee.

 

Tatu Kokon nuortenkirjayhteistyön blogi löytyy täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.