Tomi Paldanius löysi ilon musiikkiin hylättyään nuotit

Muusikko Tomi Paldanius haluaa levittää musiikin ilosanomaa, johon ei liity kirjoitettuja nuotteja. Hänen mukaansa erityisesti nykyaika tukee korvakuulolta oppimista – siis sitä, että kappaleet opetellaan kuuntelemalla ja kokeilemalla, ei lapuista pänttäämällä.

– Jos ajattelee lasta, joka opettelee kielen, niin eihän hänellekään ensimmäisenä anneta eteen paperille kirjoitettuja sanoja ja rakenteita, vaan kielen oppii kuuntelemalla. Sama ajatus sopii musiikkiin, Paldanius sanoo.

Paldanius painottaakin soittajien kykyä kuunnella ja omaksua musiikkia. Hän huomauttaa, että usein soittimissa mennään mekaanisen osaamisen ehdoilla.

– Ja lopputulos on se, että teknisesti ollaan taitavia, mutta kykyä improvisoida tai soittaa korvakuulolta ei ole. Tietenkin orkesterin ammattimuusikoilta ja vastaavilta vaaditaan erinomaista nuotinlukutaitoa ja notaatioita, mutta harrastajalle on tärkeämpää se soiton ilo ja oppiminen. Ja uskon, että se ilo löytyy monelle korvakuulosoittamalla. Nuotithan voi sitten tarpeen tullen opetella myöhemmin, perjantaina Kuopion Sotkulla esiintyvä Paldanius sanoo.

Lue lisää maanantain Savon Sanomista.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.