Torikan Mannerheim on hahmo muotokuvan takana

Miten alkaa omaksua henkilöä, josta on kirjoitettu tuhansia sivuja, esitetty lukemattomia tulkintoja – ja kiistelty lähes joka kerta? Kyse on Carl Gustaf Emil Mannerheimista.

Baritoni Waltteri Torikalla on hirmuinen kiire, mutta hän ehtii hengähtää hetken ja kertoa, millainen harjoituskausi on ollut. Torikka, 32, esittää pääroolin Tuomas Parkkisen ohjaamassa ja Tuomas Kantelisen säveltämässä Mannerheim-oopperassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Ensi-ilta on tämän viikon perjantaina.

– Jo aikaisessa vaiheessa huomasin, että lukemista on pakko säännöstellä. Tajusin, etten voi selvittää hänen elämäänsä kuin tiettyyn pisteeseen asti. Me emme ole tekemässä Mannerheim-imitaatiota, vaan teosta, joka on totta ja viitteellisesti totta, Torikka kertoo hänen ja tuotantotiimin luomasta Mannerheim-versiosta.

Millainen hänestä tuli?

– Ihminen. Halusimme etsiä ja löytää hahmon ikonin ja muotokuvan takaa. Mietimme yhdessä, mitäköhän hän on tuntenut avioeron hetkellä tai millaisia kokemuksia hänellä oli kansakunnan johtajana, Torikka kertoo.

Hän sanoo samalla, että hahmon sanoiksi pukeminen tuntuu vaikealta, sillä Mannerheimin henkiin herättäminen oopperalavalle on hänelle intuitiivista työtä.

"Taloudenhoitaja" hätkähti

Entä ulkonäkö? Pitkänhuiskea Torikka toki on, mutta entä Mannerheimille ominaiset, kovatkin kasvojen piirteet. Jo pieni vilkaisu pressikuviin antaa osviittaa: maskeeraus on onnistunut.

Sama on huomattu produktiossa. Marsalkan taloudenhoitajan Ida Onerva Lankisen roolin tekevä Johanna Rusanen-Kartano meni hämilleen, kun Torikka veti Mannerheimin kostyymin päälle ja käveli ulos maskista.

– Sen verran paljon näytin marsalkalta. Olen hakenut hahmoa myös ilmeiden kautta, Torikka sanoo.

Suomen ainoa Hollywood-säveltäjä

Marsalkka Mannerheimin syntymästä tuli sunnuntaina kuluneeksi 150 vuotta. Hänen elämänsä oli monisyinen, onnen ja tragedian vuoristorata, seikkailuja täynnä. Ilmajoella reilun kaksituntisen aikana nähdään lisäksi marsalkan elämänkaari 14-vuotiaasta 82-vuotiaaseen asti. Se asettaa haasteita niin musiikkiin, librettoon kuin tulkintaankin.

– Säveltäjästämme (Kantelinen) on käytetty termiä Suomen ainoa Hollywood-säveltäjä. Mukana on oopperaa, draamaa, operettia, musikaalia ja kabareeta. Suuria melodioita on paljon ja elokuvamaisia sävyjä. Se on äärimmäisen monipuolinen sävellys.

Torikka on itse paljon muutakin kuin oopperalaulaja, muun muassa Provinssirockin lavalla nähty ja kolme albumia julkaissut artisti. Monipuolisen sävellyksen tulkinta ei siis ole ongelma, vaan tervetullut haaste.

– Nämä ovat upeita haasteita. Olen tottunut olemaan tunteiden tulkki.

Mannerheim-ooppera on loppuunvarattu. Torikka sanoo, että esitykset jatkuvat kesällä 2018.

Uusimmat

Kulttuuri

"Ensimmäisenä vuonna itkin aina esityksen jälkeen, koska annoin itsestäni lavalla niin paljon"

Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotisjuhlagaala on monipuolinen ja tasokas tanssin käyntikortti

Kaupungeista hävitetään ominaishajuja turismin takia – professori: "Ihmiset eivät tunne paikkoja enää omakseen"

Aris Fioretos kirjoitti naisten välisestä rakkaudesta, koska ei voi sitä itse kokea – vuosia kesken olleen romaanin suosio hämmentää ruotslaiskirjailijaa

Hasardihommia vaan? – Mikko Alatalo syöksähtää suoraan Amerikasta Varkauteen teatterilavalle

Ville Matvejeff uskoo Suomen kesän yöttömiin öihin, Saimaaseen ja Olavinlinnan korkeatasoiseen oopperaan

Ohikiitävän hetken vangitsija – valokuvaaja nauttii alkuperäiskansojen tarinan kerronnasta

Stingin esittämä hyvän mielen hittikimara ei tarjonnut yllätyksiä – mutta ei yleisö niitä kaivannutkaan

Naamioiden takana on tarina, tietää Sirkku Sky – Kesävirtasalmelainen tuo intiaanikulttuurin Savoon

Fernando Meirelles ottaa rohkeasti kantaa ilmastonmuutokseen ja sosiaalipolitiikkaan – brasilialaisohjaaja parhaillaan Sodankylän elokuvajuhlilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.