Trainspottingin jengi on taas koossa

Trainspotting sai jatko-osan, kun alkuperäisestä elokuvasta oli kulunut 21 vuotta. Ei jatkoa olisikaan voitu tehdä aiemmin, sanoo näyttelijä Jonny Lee Miller, 44.

– Pitkä etäisyys alkuperäiseen tarinaan on välttämätön, toteaa Miller, jonka roolihahmo on Simon "Sick Boy" Williamson, kuten myös originaalielokuvassa vuonna 1996.

– Etäisyyttä pitää olla ajallisesti sekä emotionaalisesti. Tarinan pitää olla uusi, ja se onnistuu vain, kun henkilöt ovat elämässään uudessa tilanteessa.

Ensimmäinen elokuva kertoi edinburghilaisista kavereista, joita yhdistivät näköalattomuus ja päihteiden käyttö. Pohjana oli Irvine Welshin samanniminen romaani. Kaikki tärkeimmät näyttelijät saatiin mukaan jatkoelokuvaan, ja kameran takanakin tekijät ovat pitkälti samoja kuin edellisessä elokuvassa: ohjaajana on Danny Boyle, käsikirjoittajana John Hodge ja tuottajana Andrew Macdonald.

– Käsikirjoitus oli niin hyvä, että tunsin ensin kiitollisuutta ja sitten velvollisuuden: tämä on tehtävä, Miller sanoo. Ensimmäistä kuvauspäiväänsä Miller kuvailee surrealistiseksi.

– Kun astuin kuvauspaikalle, tuntui kuin olisin sillä askeleella palannut elämässäni 20 vuotta taaksepäin, vanhojen kaverien keskelle nuoruuteen.

 

Mutkikas ura Amerikassa

 

Kun Trainspotting tuli ensi-iltaan keväällä 1996, sen näyttelijöistä kansainvälisesti tunnetuin oli Miller. Hänet oli juuri nähty esikoiselokuvassaan, Hollywood-tuotannossa Hackers, ja hän meni samana keväänä naimisiin sen kuvauksissa tapaamansa Angelina Jolien kanssa. He erosivat pari vuotta myöhemmin.

Millerin elokuvaura Hollywoodissa ei lähtenyt samanlaiseen lentoon kuin esimerkiksi Ewan McGregorin. Viimeiset viisi vuotta hän on kuitenkin tehnyt Yhdysvalloissa menestyksekästä Holmes NYC -sarjaa. Hän esittää siinä Sherlock Holmesia nykyajassa.

– Tuotantotiimissä on nuoria aikuisia, joille se on ensimmäinen työ alalla. Monet heistä ovat olleet innostuneita Trainspotting 2:sta, mikä tuntui minusta ensin kummalliselta, Miller kertoo.

– Kun juttelemme aiheesta, käy ilmi, että he olivat ensimmäisen leffan valmistuessa taaperoikäisiä. Mutta he ovat nähneet sen myöhemmin televisiosta tai videolta, ja vaikka he ovat amerikkalaisia, he ymmärtävät sen ja todella rakastavat sitä.

 

Todellisen tuntuinen roolihahmo

 

Toisen elokuvan alussa McGregorin esittämä Renton palaa Edinburghiin ja tapaa entisen parhaan ystävänsä Simonin. Kaunat nousevat esiin, mutta ensin juhlitaan.

– Kun näyttelen Simonia, tuntuu että olen tässä Welshin ja Hodgen luomassa hahmossa vuokralla. En omista häntä. Miller kertoo kokevansa, että Trainspottingin tyypit ovat niin toden tuntuisia, että heitä kohtaan tuntee erilaista vastuuta kuin roolihahmoihin yleensä.

– Eikä meillä edes ole mitään yhteistä. Simon on ulospäin suuntautunut ja itsevarma, toisin kuin minä. Kun tapaan ihmisiä, jotkut luulevat minua Simonin kaltaiseksi. Sitten he ihmettelevät, kun olen niin erilainen.

Moista ei tapahdu muiden roolihahmojen kanssa, näyttelijä kertoo. Hän sanoo myös olevansa valmis palaamaan rooliin, jos pyydetään.

– Mutta vasta kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Se on sopiva väli. Lopun aikaa Sick Boy elää jossain muualla kuin minussa.

Trainspotting 2 Suomen elokuvateattereissa alkaen 17. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.