Tunnetut muusikot heittäytyvät leikkiin

Aikuinen haluaa olla aina oikeassa ja onnistua. Kun epäonnistuminen sitten tulee kohdalle, sitä hävetään.

– Leikki on meiltä aikuisilta ehkä vähän kateissa, sanoo koreografi Hanna Brotherus.

– Leikki kuulostaa siltä, että se on jotain turhanpäiväistä ja vähän hupsuttelua. Hienoa siinä on kuitenkin viattomuus, vapaamielisyys ja keveys, jota kaikki ajattelu ja työnteko vaativat. Leikki on myös ennakkoluulotonta roolien kyseenalaistamista ja tasavertaiseksi tulemista.

Brotherus sanoo itse leikkivänsä edelleen. Hän toteaa, että jos aikuinen suo itselleen leikkivän mielen, hän voi häpeilemättä nauttia elämästä.

– Rakastan leikkimistä, enkä osaa tai halua kuvitella elämää ilman leikkimielisyyttä. Yksi mahtavimpia puolia taideammatissa on, että se on oikeastaan leikkimistä, vakavilla asioilla leikkimistä. Minusta kurinalainen leikkiminen on yhtä kuin taide.

Esityksen nimi Liikemiehet on Brotheruksen keksimä. Se, miksi konserttiin on lähdetty yhdistämään leikkiä, juontaa juurensa opintokeskus Sivikseen ja sen taustajärjestöihin.

Aikuisille suunnattu opintokeskus järjestää tänä syksynä kuudetta kertaa Tuokio-klubeja, jotka kiertävät ympäri Suomea. Liikemiehet on tämän syksyn esitys.

– Teemme Tuokio-klubin joka vuosi jäsenjärjestöillemme tärkeistä yhteiskunnallisista teemoista. Muistaakseni MLL:n edustaja ehdotti leikkiä teemaksi, kertoo kulttuurisuunnittelija Oskari Mänttäri Siviksestä.

Jokaisella tutkijalla on oma määritelmänsä leikille, ja kasvatustieteilijällä on siitä erilainen käsitys kuin filosofilla. Liikemiehet-esityksessä leikki on lähinnä luova asenne, Mänttäri sanoo. Hän suosittelee sitä kaikille työpaikoille.

– On sitten kotona tai töitä ja tuloksia tekemässä, leikki on asenne tarttua rohkeasti ja ennakkoluulottomasti asioihin ja olla pelkäämättä epäonnistumisia. Jos ottaa rennosti, ja rohkeasti kokeilee erilaisia asioita, lopputulos voi olla bisneksen ja minkä tahansa työn kannalta aivan loistava.

Kokoonpano, joka Liikemiehiä lähtee syksyllä esittämään, on Mänttärin kasaama. Hän otti mukaan muusikoita, joiden tiesi olevan kokeilunhaluisia. Kaikki pyydetyt lähtivätkin mukaan, vaikka syksyksi oli jo buukattu paljon muutakin työtä.

– Taiteilijat innostuvat usein siitä, kun heille ehdottaa jotain riittävän omituista ja persoonallista. He ovat valmiita lähtemään kokeilemaan sellaista, mitä ei ole ennen kokeiltu.

Mänttäri itse juontaa tilaisuuden. Lisäksi lavalla leikkivät Jukka Perko, Felix Zenger, Esko Järvelä ja Jouko Kyhälä.

Brotheruksen mukaan kaikki muusikot ovat heittäytyneet leikkiin rohkeasti.

– He ovat ennakkoluulottomia ja innostuvia. Välillä täytyy vähän toppuutella, etteivät he riko itseään tai soittimiaan.

Mitä ihmettä lavalla sitten oikein nähdään?

Kukaan ei tiedä, sillä esityksen valmistelu on vielä kesken. Mänttäri kertoo kuitenkin, että Liikemiesten leikissä on paljon yhteistä nykytanssin kanssa.

– Se on nykytanssia niillä rajoituksilla, mitä amatööritanssijoilla voi olla.

Sen verran Brotheruskin suostuu lavalla nähtävää leikkiä avaamaan, että kyse ei ole jalkapallosta, vaan liike lähtee tanssin kielestä.

– Tanssiliikkeestä se nousee, mutta en yritä vääntää heistä tanssijoita, vaan tarkkailla, mitä soitossa tapahtuu, ja sieltä käsin innostaa heidät leikkiin, Brotherus toteaa.

Eikä sitten sen enempää vielä tässä vaiheessa.

– Leikin edellytys on, että ehkä sattuu jotain, mitä ei ole suunniteltu.

Opintokeskus Sivis

Sivis on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen aikuisoppilaitos. Valtaosa toiminnasta liittyy opintotoiminnan järjestämiseen sen jäsenjärjestöissä. Vuosittain Siviksen toimintaan osallistuu noin 150 000 henkilöä.

Jäsenjärjestöjä on yhteiskunnan eri aloilta. Mukana on kansanterveys- ja vammaisjärjestöjä, kasvatus- ja kulttuurijärjestöjä, neuvonta-, luonto ja ympäristöjärjestöjä sekä erityisjärjestöjä, kuten Partio ja Punainen Risti.

Tänä syksynä alkaa kuudes Tuokio-klubi-kiertue. Kuopiossa kiertue kävi myös viime vuonna.

Liikemiehet nähdään Kuopiossa Satamankulmassa 14.9. Muut kiertuepaikkakunnat ovat Turku, Tampere, Helsinki, Vaasa ja Oulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Felix Zengerille leikissä vaikeinta on irti päästäminen

Uusimmat

Kulttuuri

Camilla Grebe sai parhaan pohjoismaisen rikosromaanin Lasiavain-palkinnon jo toistamiseen

Kirja-arvio: Neljä viidestä lapsesta on sitkeä voikukka, ja yksi viidestä orkidea, joka on herkempi niin hyvässä kuin pahassakin, kertoo uusi kirja

Luonnon seuraaminen kiinnostaa suomalaisia myös näytöltä – sääksikamera keräsi liki neljä miljoona katsomiskertaa ja kiilasi selvästi Norppaliven ohi

Samu Haberin elämäkerta julkaistaan lokakuussa

Pienessä korttelissa sijaitsee Tallinnan kulttuurin sydän – Telliskivi voitti New Yorkin, kun Fotografiska avasi ensimmäisen sivumuseonsa Tallinnaan

Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen ympärille mielikuvituksellisen juonen

Kirja-arvio: Hilary Mantelin huikea romaanitrilogia tarkastelee historiaa tietoisuuden pohjavirtana ja kysyy perustavanlaatuisia kysymyksiä

Levyarvio: Eri esittäjien kokoelmalevy tarjoaa kesäistä menoa iskelmästä bluesiin

Maailman johtava urheilulehti ihmettelee kummallista tapahtumaa Kuopiossa – "tuolilla pyörimisen olympialaisista" julkaistu useita videoita

Elokuvaohjaaja Luc Besson syrjään perustamansa tuotantoyhtiön johdosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.