Tuntematon sotilas: Jussi Vatasta ja Vilho Koskelaa yhdistävät savolaiset juuret

Sonkajärveltä kotoisin oleva näyttelijä Jussi Vatanen esittää Aku Louhimiehen uudessa Tuntemattomassa sotilaassa vänrikki Vilho Koskelaa. Roolihahmoa ja sen esittäjää yhdistävät savolaiset juuret.

Väinö Linnan oman kertoman mukaan Vilho Koskelan esikuva on nilsiäläinen Einari Kokkonen. Kokkonen oli pientilallisen poika, joka hyvänä hiihtäjänä oli osallistunut talvisodassa vaativiin partioretkiin ja yleni sotien aikana alikersantista kapteeniksi.

Tuntemattoman sotilaan hahmoista Koskela ja Antti Rokka olivat Linnan itsensä mukaan ainoita, joilla oli todellinen esikuva. Linna palveli jatkosodan alussa jalkaväkirykmentti 8:ssa, jossa myös Koskelan ja Rokan esikuvat palvelivat.

Kokkonen antoi aineksia Koskelan luonteeseen, mutta Vilho Koskelan hahmoon on yhdistelty myös muita ihmisiä. Koskelassa arvellaan olevan piirteitä Linnan jatkosodassa kaatuneesta lapsuudenystävästä Eero Halmeesta sekä Pertjärven taistelun jälkitoimissa kaatuneesta Niemelä-nimisestä luutnantista.

Kuvitteellinen Koskela kaatuu kirjan lopussa, mutta oikea Kokkonen selvisi sodasta hengissä. Hän palasi sodan jälkeen Savoon kotitilalleen Nilsiään.

Asialliset hommat suoritettiin - Tällainen mies oli Tuntemattoman sotilaan Koskelan oikean elämän esikuva

Tuntemattoman sotilaan näyttelijävalinnoista pettyneitä kommentteja - "Hirviniemi, missäpä tuo ei olisi, paitsi poissa"

Tuntemattoman sotilaan keskeiset näyttelijät valittu - Jussi Vatanen nähdään vänrikki Koskelana