"Tuntematon sotilas yhtä pyhä kuin Muhammad"

Suomen Kansallisteatterin entinen pääjohtaja Maria-Liisa Nevala palaa tuoreessa muistelmateoksessaan Mieleni talot (WSOY) johtajakautensa merkkiteokseen, Kristian Smedsin tulkintaan Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas.

Nevala kertoo ymmärtäneensä alusta alkaen, että Smedsin ohjaus tulee aiheuttamaan hämmennystä. Tunteet nousivat pintaan heti teoksen vuoden 2007 tiedotustilaisuuden jälkeen.

–Selväksi tuli, että Tuntematon on pyhä kirja ja että siihen koskeminen olisi vähintään yhtä vaarallista kuin pilakuvien julkaiseminen Muhammadista, Nevala kirjoittaa.

Keskustelua ruokki valtiosihteeri Risto Volasen kirjoitus Smedsin ohjauksesta Helsingin Sanomissa ensi-illan jälkeen. Näkemättä esitystä Volanen syytti Smedsiä vihan lietsomisen politiikasta ja muistutti taistolaisuuden vaaroista. Kirjassaan Nevala palaa puheenaiheeseen.

–En voinut olla ääneen nauramatta, kun ajattelin, että stalinismi palaa Suomeen minun pääjohtajakaudellani Kansallisteatterin kautta! --- Sain uuden tittelin. Erään kirjeen vastaanottajaksi oli merkitty "vasemmistohaukka Marjalisa Nevala".

Nevala kertoo kirjassaan myös, kuinka hän valmensi presidentti Tarja Halosta teatteriesityksen ensi-iltaa varten. Nevala kertoi Haloselle etukäteen loppukohtauksesta, jossa ammutaan presidentin kuvan lasi rikki.

–Kun kohtaus oli ohi, hän (Halonen) totesi, että ampuminen on hänen moraalinsa vastaista mutta kokonaisuudessaan hän piti esityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.