Tutkimus: Teatteriohjaajan ammattikenttä on miehinen

Miehet ohjaavat ammattiteatteria isoilla näyttämöillä ja naiset pienillä, paljastaa Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:n tekemä selvitys. Vuonna 2015 suurten näyttämöiden ohjauksista 69 prosentti oli miesten ohjaamia. Vuonna 2016 prosentti oli 66.

Miesten osuus korostuu kaikissa ohjauksissa. Vuonna 2016 pidetyistä 264 ensi-illasta 156 eli 59 prosenttia oli miesten ohjaamia. Naisohjaajien määrä oli 94 eli 36 prosenttia. Loput ohjaukset olivat ryhmäohjauksia.

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry on tehnyt selvitystä vuodesta 2014 lähtien. Tänä aikana muutos on ollut pientä.

Nyt julkaistun selvityksen tekijä on teatteriohjaaja Alma Lehmuskallio.

Kuopion kaupunginteatteri teki selvityksen mukaan viime vuonna yhdeksän ensi-iltaa, joista yksi oli Kuopion tuomiokirkossa esitetty Kivi kiveltä. Kuopiossa ohjaukset menivät tasaisesti, sillä viidessä esityksessä ohjaaja oli mies ja neljässä nainen. Näistä kaupunginteatterin isolla Minna-näyttämöllä tosin nähtiin vain Anne Rautiaisen ohjaama Frida.

Helsingin kaupunginteatterin 19 ensi-illasta 13 oli miesten ohjaamia, Suomen Kansallisteatterin 13 ensi-illasta kahdeksan. Tampereen Työväenteatterissa oli viime vuonna naisohjaajien enemmistö: 11 ensi-illasta kuusi oli naisohjaajan käsialaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.