Twin Peaks entistäkin surrealistisempana

Ehdotus paluusta FBI-agentti Dale Cooperin rooliin tuli kolmisen vuotta sitten. Näyttelijä Kyle MacLachlan sai soiton David Lynchiltä, joka oli puhelimessa salaperäinen.

–  David halusi tavata. Näimme New Yorkissa, sillä hän ei halunnut kertoa puhelimessa mitään, MacLachlan kertoo STT:lle.

Ohjaaja Lynch tiedusteli, olisiko näyttelijä vielä kiinnostunut esittämään Cooperia, vuosina 1990–1991 kuvatun Twin Peaksin päähenkilöä.

–  Sanoin, etten koskaan lopettanut agentti Cooperin esittämistä. Totta kai halusin. Sarjan toteutuminen vei vielä aikansa. Lynch halusi täyden taiteellisen vapauden ja monien yllätykseksi sai sen. Twin Peaksin kolmannen kauden tilasi amerikkalainen kaapelikanava Showtime.

–  Davidin mukaan tämä ei ole televisiosarja. Hän puhuu elokuvasta, joka koostuu 18 tunnista, näyttelijä tarkentaa. Suomessa uusi Twin Peaks on nähtävissä HBO Nordic -palvelussa.

Absurdi yllätysmenestyjä

Alkuperäisen Twin Peaksin tekemisen aikaan television maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. MacLachlan oli jo näytellyt Lynchin elokuvissa Dyyni ja Blue Velvet. Hänkin piti outona arvostetun Lynchin päätöstä tehdä televisiota. Amerikkalaista tv-tuotantoa pidettiin 1980-luvulla selvästi elokuvia alempiarvoisena viihteenä.

–  Me näyttelijät menimme hankkeeseen, josta tulisi ehkä sarja, ehkä vain parituntinen televisioelokuva. Tiesimme, että sarjasta tulisi jotain erilaista, mutta minäkin ajattelin, että tuskin tämä menee läpi.

Lynch tunnettiin surrealistina, ja hän toi televisioon absurdia huumoria sekä pelottavaa ja outoa kuvastoa. Sarjasta tuli menestys ja ilmiö.

–  Ensimmäisessä kaudessa oli seitsemän jaksoa, ja se sai loistovastaanoton, MacLachlan kertoo. Toinen kausi tehtiin ilman Lynchiä ja monien mielestä sarja vesittyi. Ohjaajan ja luottonäyttelijän kerrotaan riitautuneen.

–  Sitä on liioiteltu, MacLachlan sanoo.

–  Davidilla oli omat muut sitoumuksensa. Vastuulliset vaihtuivat. Ei David siitä kauan vihoitellut.

Aiempaakin moniselitteisempi

Uudessa sarjassa agentti Cooper palaa 25 vuoden jälkeen Twin Peaksin kaupunkiin. Näennäinen juonettomuus voi yllättää heidätkin, jotka ennakoivat surrealismia. MacLachlan suosittelee, että sarjaa katsottaisiin 3–4 jaksoa kerrallaan. Hän myöntää, ettei uusi Twin Peaks ole koko kansan ilmiö, jota esitettäisiin suosituimmalla kanavalla parhaaseen katseluaikaan.

–  Olisi kieltämättä typerää olettaa, että sarjalla olisi yhtä suuri vaikutus kuin alkuperäisellä Twin Peaksilla aikoinaan, MacLachlan sanoo.

Tavallisena, mainosrahoitteisena sarjana Twin Peaksin paluu olisi ollut MacLachlanin mukaan mahdottomuus.

–  Se, miten merkitystä mitataan, on onneksi muuttunut paljonkin. Aiemmin mainostajat päättivät. Jos jokaiseen jaksoon ei myyty tarpeeksi mainoksia, sarja loppui siihen. Nyt sallitaan rohkeampia kokonaisuuksia, jotka edellyttävät kärsivällisyyttä, näyttelijä pohtii.

–  Hyvät sarjat voivat olla elokuvien ja kirjallisuuden tapaan kokonaisuuksia, joita voi arvioida vasta valmiina. Nyt rahoittajatkin ymmärtävät tämän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.