Ukrainan Euroviisut käymässä liian kalliiksi

Juhlista voi tulla jälkitauteja, ja juuri niin on käynyt Ukrainassa: Euroviisuvoiton huuma on vaihtunut krapulaan. Toukokuun alussa Jamala voitti kappaleellaan 1944 Tukholman Euroviisut toukokuussa, mutta nyt Ukrainan valtiollinen yleisradioyhtiö kipuilee kisojen järjestämisvastuun takia. Ensi kevään Euroviisujen järjestäminen haukkaa näet yli kolmasosan yleisradioyhtiön budjetista, mikä vaarantaa muun ohjelmatuotannon.

Yleisradioyhtiön talousjohtaja Surab Alassanija sanoi itsensä irti tiistaina.

– Oletteko ihan vakavissanne, kyseli Alassanija Ukrainan hallitukselta.

Hallitus on varannut yleisradioyhtiön saamista 39,4 miljoonasta veroeurosta 14,6 miljoonaa euroa pelkästään Euroviisujen läpiviemiseen.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko pitää tilannetta vakavana: Euroviisuihin on vain reilut kuusi kuukautta. Kisapäiväksi on määrätty 13. toukokuuta 2017.

Ukrainan tilannetta mutkistaa se, että maan tv-kenttää hallitsevat oligarkkien omistamat yksityiset tv-kanavat.

Ukraina järjesti menestyksellisesti Euroviisut vuonna 2005.

Kiovan Euroviisujen osallistujamäärä on sivuaa vuosien 2008 ja 2011 ennätystä: 43 valtiota osallistuu kisoihin. Turkki ja Slovakia jättävät kisan väliin, eikä Bosnia-Hertsegovina osallistu rahapulan takia. Portugal ja Romania palaavat lavalle, ja Australia jatkaa osallistumistaan laulukilpailuun.

Lähde: Aftenposten

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.