Uskollisia ja uusia kävijöitä

Savon murteen ystävät täyttivät perjantaina Kuopion matkustajasataman lavan edustan. Penkit olivat täynnä, ja olipa takariviin kertynyt muutamia seisoskelijoitakin, kun Murretorin lavalla musiikkiryhmä Mahottomat hoilotti.

–Polkka on vanhojen ihmisten rokkia, juontaja Seppo Kononen tuumasi kappaleen päätyttyä.

Murretori-tapahtuma alkoi maanantaina. Tapahtumaa järjestävän Savon kielen seura ry:n sihteeri Eila Ollikainen kertoo olleensa Murretorilla kolmena päivänä. Yleisöä on häneen mukaansa riittänyt hyvin täyttämään penkit, vaikka sää ei ole hellinyt Murretorin ajankohtaa.

Keskiviikkona tapahtuman aikaan alkoi ankara sade- ja ukkoskuuro, ja ohjelma jouduttiin lopettamaan ennen aikojaan.

–Silloinkin yleisöä istui urhoollisesti. Meillä on sekä uskollisia että uusia kävijöitä, Ollikainen sanoo.

Tapahtuman tarkoitus on pitää savon murre elävänä.

–Pidetään esillä savon murteen parhaita puolia. Esimerkiksi laulut rimmaavat tavattoman hyvin savoksi, Ollikainen tuumaa.

–Tiistaina Murretorilla oli esiintymässä Nilsiän pussihousukerho. He ovat kääntäneet populaarilauluja savoksi, kuten Satumaatango ja Tuonne taakse metsämaan. Minusta sanat ovat savoksi paremmat kuin alkuperäiset.

Murretorilla huomioidaan Savon eri kolkkia. Myös karjalaisille on varattu oma päivä. Ollikaisen mukaan myös meänkielisiltä tuli tänä vuonna kyselyitä Murretorin järjestelyistä, mutta ainakaan vielä tänä vuonna ei Tornionlaaksosta asti lähdetty Kuopioon.

–Moni murreseura on ollut kiinnostunut, mutta tietääksemme tällaista tapahtumaa ei vielä ole muualla Suomessa, Ollikainen sanoo.

Muitakin murteita kuin savoa ja karjalaa saattaa lavalta kuulla.

–Jos yleisön joukosta joku nousee inspiroituneena, tilaa on aina tehty.

Savon kielen seuran kotisivuilla kerrotaan, että murretorin järjestämistä ehdotti vuonna 1999 entinen kuopiolainen Arkki Hyvönen. Murretori oli hänen visiossaan kesäinen murteiden kohtaamispaikka ”Hyte parkin” malliin. Hyvönen ja Veikko Nissinen vetivätkin murrepuheita useana kesänä.

Ollikainen muistelee, että paikalla kävi paljon toriyleisöä keskustelemassa ja kuuntelemassa.

–Huomattiin, että ohjelmaa täytyy valmistella etukäteen, eikä sitä voi jättää vain inspiraation varaan.

Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 13. kertaa. Maanantaina alkanut murretori päättyy tänään lauantaina. Matkustajasataman lavalle kello 15 nousee kuplettimestari Aapeli Rummukainen sekä murremestarit Risto Lappalainen ja Jouki Kröger.

Illalla kello 18 on tarjolla vielä savolaiset toritanssit, joita tahdittaa Kari Parviainen murretoriorkestereineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.