Uskomaton kuoleman käsikirjoitus

David Bowien kuolemalla oli uskomaton käsikirjoitus, ihmettelee Helsingin yliopiston tutkija Johanna Sumiala.

– En ole koskaan tutkijanurani aikana nähnyt niin käsikirjoitettua julkista kuolemaa, Sumiala toteaa.

Bowien viimeinen levy Blackstar ilmestyi vain kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa. Lisäksi levyn musiikki ja etenkin Lazarus- ja Blackstar-musiikkivideot ovat täynnä kuolemaan liittyvää symboliikkaa.

Bowien kuolemasta tulikin Sumialan mukaan jonkinlainen taiteen, kuoleman ja kaupallisuuden yhdistelmä. Tarinan aineksia olivat muun muassa Bowien silmät, androgyyni Ziggy Stardust -hahmo sekä villi elämä, jossa kumppaneita tuli ja meni.

– Hän asettuu populaarikulttuurin hahmoksi, joka oli paljon muutakin kuin muusikko. Häneen tiivistyy paljon asioita, joita maailmassamme ihaillaan ja arvostetaan sopivasti kuorrutettuna skandaaleilla, jotka tekevät hänet kiinnostavaksi. Nämä ovat rock-legendan aineksia.

Sumiala tutkii parhaillaan David Bowien kuoleman ritualisointia, sitä, miten Bowieta surtiin ja miten media rakensi hänestä kuolematonta.

– Näen, että hänessä on jotain ikonista vähän samalla tavalla kuin prinsessa Dianan kuolemassa.

Dianan tarinan mielenkiintoa on lisännyt sekä hänen elämäänsä että kuolemaansa liittynyt dramatiikkaa. Niinpä Diana kiinnostaa edelleen: elokuun lopussa suomalaislehdet jaksoivat muistaa, että Dianan kuolemasta on tänä vuonna kulunut 19 vuotta. Tämä oli tutkijastakin yllättävää.

– Silloin en olisi ihmetellyt, jos kuolemasta olisi tasan 20 vuotta. Mutta joistain kuolemista tulee tällaisia, joihin aina palataan.

Kuolleet, jotka elävät edelleen