Uusi laki asettaisi kuntien kulttuuritoiminnalle tavoitteet

Uusi laki asettaisi ensimmäistä kertaa tavoitteet kuntien kulttuuritoiminnalle, sanoo kulttuuriasiainneuvos Esa Pirnes opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tavoitteita ovat esimerkiksi ihmisten mahdollisuus käyttää kulttuuri- ja taidepalveluita yhdenvertaisesti sekä mahdollisuus käyttää luovuutta.

– Tavoitteilla ja tehtävillä vahvistettaisiin kuntien kulttuuritoimintaa perus- ja lähipalveluna. Tarkoituksena on, että kuntien kulttuuritoiminta olisi mahdollisimman hyvin kaikkien väestöryhmien saatavilla ja saavutettavissa, kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) sanoo tiedotteessa.

Hallituksen tuore lakiesitys korvaisi yli 25 vuotta vanhan nykylain. Pirneksen mukaan uuden lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa, jos eduskunta ehtii käsitellä ja hyväksyä sen.

Pirneksen mukaan lakia uudistetaan, koska nykyinen laki on erittäin niukka. Lisäksi kuntien sivistystoimialaan liittyvät kulttuuritoiminnan "lähilait" eli liikunta-, nuoriso- ja kirjastolait on jo uudistettu.

Uudistus ei lisäisi kuntien tehtäviä

Lain tavoitteissa ja kuntien ajantasaistetuissa tehtävissä huomioidaan esimerkiksi taiteellisen työn edellytysten luonti, taide- ja kulttuurikasvatus sekä mahdollisuus kulttuurin ja taiteen tekemiseen ja kokemiseen. Lisäksi mainitaan paikallisen elinvoiman edistäminen kulttuurin ja taiteen keinoin sekä väestön hyvinvoinnin ja terveyden vahvistaminen.

Lakiuudistus ei kuitenkaan lisäisi kuntien tehtäviä, ja se on kustannusvaikutuksiltaan neutraali.

1990-luvun alun jälkeen kulttuuripolitiikka on kehittynyt sekä paikallisesti että valtakunnallisesti ja kulttuurin tehtävät ovat monipuolistuneet, Pirnes kertoo.

– Lain ideana on aktivoittaa kuntia toteuttamaan kulttuuritoimintaa. Laissa korostetaan voimakkaasti eri väestöryhmien huomioon ottamista. Se on merkittävä muutos verrattuna aiempaan tilanteeseen, hän luonnehtii.

Kunnat voisivat edelleen järjestää ja organisoida kulttuuritoimintansa haluamallaan tavalla joko itsenäisesti tai yhteistyössä toisten kuntien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusi museolaki laittaisi kaikki museot hakemaan uudelleen valtion rahoitusta