Uusi rooli vaatii viittomia – Santeri Kinnunen treenaa kanadalaisen vastanäyttelijänsä kanssa

Santeri Kinnunen on luonteeltaan ilmeisen kiintyväistä sorttia. Sen Helsingin Etu-Töölössä perheineen asuva näyttelijä on itsekin valmis myöntämään.

– Tuossa taustalla Mehiläisen sairaalassa synnyin. En ole siis pitkälle päässyt, Kinnunen naurahtaa alkuilta-auringon lämmittämällä töölöläisravintolan terassilla.

Samanlaista uskollista kiintymystä hän on osoittanut näyttelijänä. Kolmenkymmenen palvelusvuoden rajapyykki Helsingin Kaupunginteatterissa lähestyy.

– Vuonna 1992 silloinen teatterinjohtaja Raija-Sinikka Rantala kysyi, tulisinko taloon pysyvällä kiinnityksellä. Kyllä se kelpasi, ja oli loppujen lopuksi nuorelta mieheltä fiksu veto ottaa pesti vastaan.

 

Vuoden virkavapaalla olevan Kinnusen työmatka suuntautuu Helsingin Kaupunginteatterin sijasta Espoon Tapiolaan. Espoon Kaupunginteatterissa saa 19. syyskuuta ensi-iltansa näytelmä Sanaton rakkaus, joka kertoo kuuron naisen ja kuulevan miehen välisen rakkaustarinan.

Sanaton rakkaus tuli 1980-luvun puolivälissä tutuksi elokuvana, kun toisen pääosan esittäjän William Hurtin lähes täyskuuro vastanäyttelijä Marlee Matlin sai suorituksestaan Oscarin.

– Ensimmäiset varsinaiset harjoituksemme olivat elokuun alussa. Kun kanadalainen vastanäyttelijäni Dawn Jani Birley ei vielä viime keväänä ollut käytettävissä, treenasimme kohtauksia, joissa ei ole viittomia, toista pääosaa näyttelevä Kinnunen kertoo.

 

Sanaton rakkaus on monessa mielessä poikkeuksellinen produktio Kinnusen uralla. Hän on perehtynyt kevään ja kesän aikana viittomakieleen. 

– Kuurojen yhteisö on ollut innoissaan siitä, etteivät kuurot näyttele pelkästään kuuroille, vaan näytelmässä miksautuu yhteen kaksi kielellisesti erilaista kulttuuria.

Näytelmässä on läpivalaisussa ympäristön reaktio kahden ihmisen rakkaussuhteeseen, reaktio erilaisuuteen.

– Vaikka kuuroilla ja kuulevilla on eri kielet, eivät rakkaus ja ihmisten motiivit muutu miksikään, Kinnunen tietää.

 

Santeri Kinnunen on jatkanut perinnettä, jonka mukaisesti näyttelijöiden lapsesta tulee näyttelijä.

Itsestään selvää Heikki Kinnusen ja Rose-Marie Prechtin pojalle ammatinvalinta ei ollut.

– Kävin Helsingissä Torkkelin lukiota. Tarkoitus oli lukea ylioppilaaksi ja pyrkiä opiskelemaan Ateneumiin jollekin graafiselle linjalle, valokuvauksesta kiinnostunut Santeri Kinnunen muistelee.

Toisin kävi. Harrastajateatterista tutut kaverit Mikko Kouki ja Eero Aho prässäsivät 17-vuotiasta lukiolaista ja käänsivät tämän pään.

– He olivat Teatterikorkeakoulun ensimmäisellä vuosikurssilla ja vinoilivat, etten uskalla hakea sinne. Aikani kuunneltuani kirjoitin ruutupaperille auttavan hakemuksen, ja Mikko lähti siltä istumalta juoksemaan ja ehti viimeisenä hakupäivänä jättää paperini koululle.

 

Teatterikorkeakoulu antoi ammattieväitä, mutta vasta käytännön kokemukset ja esimerkki ovat koulineet rytmitajustaan kehutusta Kinnusesta näyttämöiden luottomiehen.

– Kun aloitin Helsingin Kaupunginteatterissa, ympärillä oli heti niin ammattitaitoisia ihmisiä, ettei paremmasta väliä, muun muassa Esko Nikkarin kanssa viisitoista vuotta pukuhuonekaverina työskennellyt Kinnunen kiittelee.

Tänään 20.8. pyöreitä täyttävä näyttelijä ei juhli merkkipäiväänsä.

Juttua on korjattu 20.8. kello 16.40: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että kuurot ja kuulevat näyttelevät Suomessa ensimmäistä kertaa yhdessä. Suomessa on ollut aiemminkin kuurojen ja kuulevien näyttelijöiden esityksiä.

Näyttelijä

Santeri Karl-Henrik Kinnunen

Syntynyt Helsingissä 20. elokuuta 1969. Asuu Helsingissä.

Naimisissa, yksi poika.

Teatterikorkeakoulu 1987–91.

KOM-teatteri 1990– 91, Suomen Kansallis- teatteri 1991–92, Hel- singin Kaupunginteatteri 1992– (virkavapaalla 2019–2020).

Tunnetaan muun muassa elokuvista Veturimiehet heiluttaa (Hapa), Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat (Vesa Rajala). On myös tehnyt lukuisia äänidubbauksia elokuviin. Tuttu myös televisiosarjoista Vintiöt, Trabant Express, M/S Romantic.

Jussi-kunniakirja 1990 miespääosasta tv-sarjassa Häräntappoase (Allu).

Harrastuksena valokuvaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.