Uusitalon Scarpia ravaa Savonlinnan ja Münchenin väliä

Bassobaritoni Juha Uusitalo nähdään pitkästä aikaa Olavinlinnan näyttämöllä, kun hän astuu Toscan Scarpian rooliin Savonlinnan oopperajuhlilla huomenna.

Kolmen esityksen rupeama tietää tiukkaa aikataulua, sillä Uusitalo laulaa samaa roolia lähes vuoropäivinä myös Münchenin oopperafestivaalilla.

Uusitalo lauloi Savonlinnan oopperajuhlilla viimeksi Macbethissä vuonna 2007. Niihin aikoihin hän oli niin sydämistynyt festivaalin johtoon, että julkisuudessa ehdittiin jo pelätä hänen jättävän juhlat vastedes kokonaan väliin.

Mutta se oli silloin. Sitten tuli vakava sairaus, joka pysäytti ison ja kiivaan miehen. Enää hän ei välitä hiiltyä pikkuasioista.

Uusitalo kertoo palanneensa Savonlinaan hyvillä mielin. Hän laulaa oopperajuhlilla 13., 21. ja 24. heinäkuuta. Münchenissä esityksiä on vielä 15. ja 19. heinäkuuta.

- Scarpia on ehdottomasti pahin sadisti, mitä maailmasta löytyy. Fasisti, joka nauttii jumalan luomasta kauneudesta ympärillään ja käyttää sitä hyväkseen kylmästi. Hän osaa kohteliaat eleet ja siksi raakuus korostuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.