Vara-Manunakin tunnettu näyttelijä Ismo Kallio kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana

Koko kansan "Vara-Manu", näyttelijä Ismo Kallio kuoli lauantaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Suomen Kansallisteatteri kertoi asiasta maanantaina. Kallio oli 83-vuotias. Hän oli syntynyt joulukuussa 1935 Turussa.

Suuri yleisö muistaa hänet etenkin presidentti Mauno Koiviston imitaatioista, joista hän sai lempinimen Vara-Manu. Rooli lankesi Turun murteen taitavalle ja kohdettaan muistuttavalle Kalliolle aikoinaan kuin luonnostaan.

Kallio kertoi murteesta olleen hänelle alkuaikoina hankaluuksiakin, esimerkiksi Romeon suuhun se ei istunut millään, hän on sanonut Ylen haastattelussa.

Kallio esitti näyttämöllä monipuolisia rooleja Prosperosta Nalle Puhiin. Hän oli tunnettu esiintyjä myös televisiossa ja elokuvissa. Rooleja kertyi reilusti yli kaksisataa, ja samaan aikaan hän opetti pitkään Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa.

–  Olen kyllä saanut tehdä paljon, ihan laidasta laitaan, myös syviä klassisia osia. Vaikka kiittäviä kritiikkejä on tullut, niin joskus hirvittää ajatella, mitä niistä hienoista näytelmistä nuorempana oikeastaan ymmärsi, Kallio sanoi STT:n merkkipäivähaastattelussa vuonna 2005.

Kansallisteatteriin kiinnitettynä Kallio oli vuodesta 1979 vuoteen 2002, jolloin hän jäi virallisesti eläkkeelle. Hän jatkoi kuitenkin esiintymistä pitkään sen jälkeen myös muissa teattereissa. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa oli Tshehovin Kirsikkapuistossa vuonna 2013.

Laulutaitoinen näyttelijä esiintyi myös lukuisissa opereteissa ja musikaaleissa. Kallio sai Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon vuonna 1983 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 1999.

Monessa mukana ollut näyttelijä julkaisi muistelmateoksen vuonna 2005. Siinä hän kertoo, ettei hänellä ollut julkisuudesta kovin ikäviä kokemuksia.

Vuonna 2014 Kallio jätti Turun kaupunginteatterin Kvartetti-näytelmän harjoitukset uupumuksen vuoksi. Hän sanoi päätöksen olleen raskas, mutta oikea, sillä "uupuneena en ole täydessä iskussa".