Vara-Manunakin tunnettu näyttelijä Ismo Kallio on kuollut

Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut lauantaina pitkään sairastettuaan. Suomen Kansallisteatteri kertoi asiasta maanantaina.

Kallio oli 83-vuotias. Suuri yleisö muistaa hänet etenkin presidentti Mauno Koiviston roolista, josta hän sai lempinimen Vara-Manu. Rooli lankesi Turun murteen taitavalle ja kohdettaan muistuttavalle Kalliolle aikoinaan kuin luonnostaan.

Kallio esitti näyttämöllä monipuolisia rooleja Prosperosta Nalle Puhiin. Hän oli tunnettu esiintyjä myös televisiossa ja elokuvissa. Kansallisteatteriin kiinnitettynä hän oli vuodesta 1979 vuoteen 2002, jolloin hän jäi virallisesti eläkkeelle. Hän jatkoi kuitenkin esiintymistä pitkään sen jälkeen. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa oli Tshehovin Kirsikkapuistossa vuonna 2013.

– Olen kyllä saanut tehdä paljon, ihan laidasta laitaan, myös syviä klassisia osia. Vaikka kiittäviä kritiikkejä on tullut, niin joskus hirvittää ajatella, mitä niistä hienoista näytelmistä nuorempana oikeastaan ymmärsi, Kallio sanoi STT:n merkkipäivähaastattelussa vuonna 2005.

Kallio sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1999.