Veijo Baltzar perustaa Kuopioon kulttuurikeskuksen, mutta epäröi itse muuttaa Savon sydämeen

Kun kulttuurineuvos Veijo Baltzar luopui tammikuussa 2016 Kanttilan ostoaikeista asbestiremontin vuoksi, olivat kirvesmiehet jo töissä toisaalla Kuopiossa toisen hirsitalon parissa.

– Ajatuksena oli, että olisin ostanut Minna Canthin (talon) kulttuurikeskukseksi ja tämän omaksi kodikseni, valottaa Baltzar tuolloisia suunnitelmiaan.

Toisin kuitenkin kävi. Baltzar totesi remontin asbestinpurkuineen maksavan ”seitsennumeroisen summan” ja vetäytyi hankkeesta.

Nyt Baltzarin kolmivuotinen rakennusprojekti Rytkyllä noin 20 kilometrin päässä Kuopion keskustasta on päättymäisillään ja Kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen edistämiskeskus Oskar valmis aloittamaan toimintansa. Lähes 800 neliötä kolmessa kerroksessa tarjoaa tiloja residenssitoiminnalle ja mahdollisesti pienimuotoiselle matkailuelinkeinolle.

Oskar-kulttuurikeskuksessa on 800 neliötä kolmessa kerroksessa. Kuva: Juha Poutanen
 

Baltzarin perustama kulttuuriyhdistys Drom tiedottaa tänään Oskar-kulttuurikeskuksen syksyn suunnitelmista. Taloon on tulossa kolme residenssiohjelmaa.

Kastalo-ohjelma on suunnattu kotimaisille eri taiteenalojen tekijöille monikulttuurisuutta käsittelevään taiteelliseen työhön. Carmen-ohjelma toimii samoilla periaatteilla, mutta kohderyhmänä ovat koko maailman taiteilijat.

Gimara-ohjelma puolestaan suuntautuu Baltiaan ja pohjoismaihin, ja sen kohderyhmänä ovat mustalais- ja romanitaiteilijat. Ohjelmaa tukee Pohjoismainen kulttuuripiste.

Kulttuurikeskukseen rakentuu iso terassi, joka toimii tarpeen mukaan tanssilavana tai näyttämönä. Kuva: Juha Poutanen
 

Kastalo- ja Carmen-ohjelmilla ei toistaiseksi ole tukijoita, joten residenssitaiteilijoilta on tarkoitus periä pientä vuokraa. Lisäksi taloon suunnitellaan pienimuotoista matkailutoimintaa.

– Tavoitteena on, että talon toiminta kattaisi ylläpitokustannukset. Rahaa tällä ei ole tarkoitus tehdä, Baltzar sanoo.

Baltzar toivoo näkevänsä talossa kaikenlaista kulttuuria, esimerkiksi teatteria ja konsertteja.

Sitä silmällä pitäen terassikin on tanssilavan tai näyttämön kokoinen.

Veijo Baltzar pohtii muuttoa Kuopioon. Mukana Drom ry:n toiminnanjohtaja Aino Sederholm (kesk.) ja harjoittelija Elina Öster (vas.). Kuva: Juha Poutanen
 

Drom ry:n pääpaikkana toimii edelleen Helsinki, ja yhdistyksen tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat edelleen ulkomailla. Kulttuurikeskus Oskar kuitenkin vaatii oman osansa läsnäolosta. Drom ry:n toiminnanjohtaja Aino Sederholm arvelee viettävänsä tulevaisuudessa ehkä puolet työajastaan Kuopiossa.

Tammisaaressa kirjojaan pitävä Veijo Baltzar epäröi edelleen, muuttaako hän Kuopioon.

– Pistä sinne lehteen, että olen skitsofreeninen asian kanssa. Eihän tällaista paikkaa ole missään muualla maailmassa, Baltzar sanoo ja viittaa kädellään ikkunoista avautuvaan avaraan mäkimaisemaan.

Mutta suorasuinen idealisti pääsee taas siihen, mikä Kuopiossa häntä pidättelee muuttamasta.

– Savossa olisi niin paljon kaikkea, mikä voisi kiinnostaa ihmisiä maailmanlaajuisesti, mutta me haluamme esittää itsestämme ulkopuolisille vain kalakukon ja torin ukot. Jos tämä asenne muuttuisi, muuttaisin tänne heti.

Oskar-kulttuurikeskuksen avajaisia vietetään marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kesken jääneellä hirsirakennuksella pitkä historia: "Se oli kummitustalo"

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Sjón muovailee rakenteet hajottavan ja myyttejä pursuilevan kertomuksen viimeisistä ajoista

Solja Krapu oli 20 vuotta sitten Poetry Slam -mestari Ruotsissa, ja nyt hän toisti tempun Suomessa

Alle 4 000 asukkaan kunta sai taas ilmaisen rocktapahtuman, jonka bändit täyttäisivät maksullisenkin klubikeikan missä vaan

Humaanin teräsmiehen syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

Asap Rocky nousi lavalle Tampereen Blockfestillä

Suomen merkittävin some-vaikuttaja on 24-vuotias tubettaja Mmiisas

ET-lehti: Kaari Utrio lopettaa kirjailijan uransa

Tubekulttuuriin sukeltava Tubecon-tapahtuma alkaa tänään Helsingin Messukeskuksessa

Ruotsissa pahoinpitelytuomion saanut Asap Rocky on tänään pääesiintyjänä Tampereen Blockfestillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.