Ventovieraat kerääntyvät yhteen pokémonjahdin pauloissa

Kapeassa tornissa Kuopion torin reunalla löntystelee sinertävä, karhun näköinen otus. Snorlax on paikalle nousseen salin voimakkain pokémon, mutta valta voi vaihtua nopeasti muiden pelaajien päihittäessä salille vartiomaan jätetyn otuksen.

Reilussa viikossa hittipeli Pokémon Go on houkutellut tuhannet pelaajat valtaamaan kaupunkien keskustat ja isoimmat taajamat virtuaaliotuksia jahdatessaan. Suuri osa pelin pelaajista muistaa Pokémonin lapsuudestaan joko televisiosarjana, keräilykorttipelinä tai villityksen käynnistäneinä käsikonsolipeleinä.

– Liikkeellä on melkein enemmän 90-luvun lapsia kuin tämän päivän lapsia. Ala-asteen jälkeen Pokémon-teema jäi vähän unholaan, nostalgian tähden pelistä innostunut Toni Savolainen luonnehtii.

Suosio tukki kehittäjän serverit

Peli julkaistiin Suomessa virallisesti lauantaina, jolloin se ilmestyi ladattavaksi sovelluskauppoihin yhtä aikaa 26 Euroopan maassa. Pelin serverit tukkeutuivat muutaman tunnin sisällä julkaisusta. Arviot pelin maailmanlaajuisista käyttäjämääristä liikkuvat kymmenissä miljoonissa.

Pokémon Go on pelikonsoleista tutuksi tulleen Nintendon ensimmäinen mobiiilipeli, joka sekoittaa keskenään oikeaa maailmaa ja virtuaalitodellisuutta. Peliä pelataan etsimällä otuksia puhelimen paikannusjärjestelmän avulla suunnistamalla.

Löydettävien otusten tyyppi riippuu pelaajan omasta ympäristöstä. Esimerkiksi järvien rannoilla voi bongata vesipokémoneja, kun taas sähköpokémoneja pyydystetään ukonilmalla.

Järki mukaan lähipaikkoja kiertäessä

Halutessaan pelaajat voivat käyttää apuna puhelimen kameraa, jolloin pokémonit näkyvät puhelimen näytöllä todellisessa ympäristössä kadunkulmissa ja lenkkipoluilla. Otuksia pyydystetään heittämällä niitä aiemmista peleistä ja televisiosarjasta tutuilla poképalloilla.

Pelaajat maailmalla ovat aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia peliin liikaa keskityttyään ja puhelimeen tuijottaessaan. Pokémon Go Kuopio -ryhmän Facebookiin perustanut Matti Laitinen uskoo, että hiukan järkeä käyttämällä jahti sujuu turvallisesti myös taajamissa.

– Porukka on alkanut pelaamaan peliä sellaisessa huumassa, jossa kovat pointsit halutaan saada heti alussa. Sen on onnistunut itse vielä välttämään, Laitinen sanoo.

Porukka muodostuu kuin itsestään

Peli kannustaa pelaajia kokoontumaan yhteen otuksia pyydystämään. Vilkasliikenteisillä alueilla otuksia ilmestyy useammin ja mitä enemmän pelaajia on yhtä aikaa paikan päällä, sitä parempia alueella esiintyvät pokémonit ovat.

Otuksia voi myös houkutella paikalle käyttämällä pelissä kerättäviä esineitä. Esimerkiksi muistomerkkien ja kulttuurikohteiden luokse on ripoteltu pelaajille tarkoitettuja pysähtymispaikkoja, joihin voi asentaa otuksia luokseen houkuttelevan esineen. Houkutin näkyy muillekin pelaajille, jolloin paikalle saattaa kerääntyä koko liuta muitakin ihmisiä.

– Ravintolan edustalta on kyseltiin eilen, että mikä ihmeen kokoontuminen meillä tässä oikein on, Laitinen naurahtaa.

Kamppailu keskittyy keskustaan

Jokainen pelaaja kuuluu yhteen kolmesta joukkueesta, jotka tunnistaa keltaisesta, sinisestä tai punaisesta väristä. Laitinen kuuluu siniseen Mystic-joukkueeseen, kun taas Savolainen pelaa punaisen Valor-joukkueen riveissä.

Pokémoniin kuuluu olennaisena osana otusten usuttaminen muiden pyydystämiä otuksia vastaan. Kännykkäpelissä ei ole ainakaan vielä mahdollista taistella suoraan kaveriaan vastaan, mutta sen sijaan pelissä valloitetaan treenaamiseen tarkoitettuja pokémon-saleja.

– Keskustan pokémon-salit ovat melko suosittuja paikkoja, joten kokeneemmilla pelaajilla on siellä vähän etulyöntiasema. Salien valloittaminen kannattaa ehkä aloittaa jostain syrjemmästä, Savolainen vinkkaa.

Kuopion parhaissa Pokémon-paikoissa piileksii harvinaisuuksia