Viidakkorumpu ja elokuvasovitukset nostavat kirjoja esiin

Nuortenkirjat eivät ole kultakaivos. Kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen myydyimpien 20 nimikkeen listoilla ei viime vuosina ole ollut montaakaan nuortenkirjaa. Käännöskirjallisuuden kohdalla esiin nousevat muutamat teokset, jotka nauttivat suosiota myös maailmalla.

– Kyllä ne myydyimmät nuortenkirjat ovat käännöskirjoja. Meillä on kova halu saada nuoret innostumaan myös kotimaisista nuortenromaaneista, Otavan Katariina Kauppila sanoo.

Hän huomauttaa, että kotimainen nuortenkirja jää helposti näkymättömiin. Nuortenkirjat eivät näy arvosteluissa ja niiden tekijöitä nostetaan harvoin valtamediassa esille.

WSOY:n ja Tammen Saara Tiuraniemi on samoilla linjoilla. Hän kertoo, että monet nuortenkirjat nousevat esille lähinnä asiaan vihkiytyneissä blogikirjoituksissa.

– Nuortenkirjoissa viidakkorumpuefekti on tärkeä tekijä, jonka ansiosta näistä kirjoista kiinnostutaan, Tiuraniemi sanoo.

Toinen tärkeä huomion herättäjä on kirjan kasvaminen monimedialliseksi ilmiöksi, kuten esimerkiksi Suzanna Collinsin kirjoittaman Nälkäpeli-sarjan ja Veronica Rothin Outolinnun kohdalla. Kirjamenestys sai aikaan myös elokuvasarjan, joka ruokki innostusta kirjoihin.

– Olisihan se hienoa löytää uusi Harry Potter. Ei siksi, että myynti kasvaisi vaan siksi, että se kirjasarja houkutteli kirjojen ääreen paljon niitäkin, jotka eivät muuten lue, Tiuraniemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.