Viikate, Maj Karma ja Stam1na kertovat muistoja Rockcockista: Aina on hymyilty kuin oinaat

Kuopio Rockcock alkaa tänään perjantaina, ja festivaaleilla esiintyvien bändien edustajat kertovat, muun muassa millaisia muistoja heillä on festivaalista ja miten pääsee isolla festivaalilla esiintyväksi artistiksi. Vastaamassa ovat Viikatteen Kaarle Viikate, Maj Karman Herra Ylppö ja Stam1nan Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäki.

Oletteko aikaisemmin esiintyneet Kuopiorockissa? Millaisia kokemuksia on jäänyt?

Kaarle Viikate: Viikate on vieraillut Kuopiossa vajaan viidentoista vuoden ajan ja Kuopiorockissakin niin usein, ettei taida yhden käden nakit edes piisata. Ja aina on hymyilty kuin oinaat.

Herra Ylppö: Olemme esiintyneet Kuopiorockissa vain vuonna 2003 enkä muista kyseisestä vuodesta mitään, joten olen varma, että oli erittäin hauskaa.

Kaikka: Olemme esiintyneet vuodesta 2005 saakka Kuopiorockissa useana kesänä. Festareista on jäänyt aika leppoisa tunnelma ja hyvä fiilis. Jos veto on ollut aikaisin, niin meillä on ollut traditiona mennä keikan jälkeen Rantalavan viereiselle biitsikentälle heittelemään frisbeetä tai potkimaan fudista tekniikan ukkojen kanssa.

Miten Suomessa pääsee isoilla festivaaleilla esiintyväksi artistiksi?

Kaarle Viikate: Kutoo omalle keikkamyyjälle joululahjaksi villasukat ja antaa samalla listan seuraavan kesän suosikkitapahtumista.

Herra Ylppö: Tee laulu joka koskettaa. Tai synny ilmiöksi.

Kaikka: Tekemällä helvetisti keikkoja ja hyvää musiikkia. Tai sitten toisena vaihtoehtona on osallistua johonkin tv-ohjelmaan ja soitella muiden covereita. Myö ollaan tykätty enemmän tosta ekasta vaihtoehdosta.

Miksi niin monella festivaalilla on käytännössä samat artistit, ja miltä se tuntuu esiintyjästä?

Kaarle Viikate: Festivaalijärjestäjät osaavat vastata parhaiten tuohon ohjelmasisältöön. Itse tykkään tavata mukavia ihmisiä useammin kuin kerran vuodessa. Ja jos on mahdollista nähdä hyviä keikkoja, on se suoraan kuin henkinen tilipäivä.

Herra Ylppö: Suomessa on vain muutama artisti, joka takaa festivaaleille kaupallisen menestyksen. Ja Suomessa on vain muutama artisti, joka takaa festivaaliyleisölle unohtumattoman kulttuurielämyksen. Maj Karma on ainoa, joka tarjoaa nämä molemmat. Huonona päivänä emme kumpaakaan.

Kaikka: Noh, kai festareiden on ”pakko” kiinnittää niitä esiintyjiä, jotka ovat suurten massojen mielestä mielenkiintoisia. Toki toivoisin enemmän vaihtelua tähän, koska nyt melkein jokaisella isolla festarilla on nämä samat konemuusikot ja räppärit. Ilosaarirock on yleensä onnistunut hankkimaan mielenkiintoisia esiintyjiä, ja nyt näistä uusista festareista John Smith Rock Festival oli todella positiivinen yllätys olemalla ihan perinteinen rock-festari. Muutamalla festarilla on ollut tänä kesänä aika orpo olo, kun ollaan oltu melkein ainoita rock-bändejä (tai siltä se on ainakin tuntunut), mutta toisaalta sitä suuremmalla syyllä meidän on näytettävä, että livekeikat voivat olla myös erilaisia.

Millainen on paras esiintymissää?

Kaarle Viikate: Silloin kesätuuli puhaltaa vienosti kasvoja, parta pöllyää ja suut ovat vehnäsellä sekä lavalla että yleisössä.

Herra Ylppö: Sellainen, jossa aurinko paistaa artistin silmiin.

Kaikka: Jos sataa vettä, niin teltta on erittäin jees, mutta muuten ainakin näin esiintyjän näkökulmasta sellainen hieman pimentyvä alkuilta on paras, kun ei ole liian kuuma eikä kylmä. Ja toki myös lavavalot näyttävät paremmalta hämärässä.

Mikä on keikkanne paras biisi ja miksi?

Kaarle Viikate: Alkunauha Haaskalinnut saalistaa. Silloin tietää että kohta molli mojahtaa!

Herra Ylppö: Sotaa ei tule, Kukaan ei huomaa mua, Attentaatti, Ukkonen, Peltisydän, Puumiekka…ne kaikki ovat yhtä.

Kaikka: Mahdotonta sanoa. Joillain keikoilla joku biisi toimii ja menee paremmin kuin jollain toisella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.