Viisuasiantuntija Suomen viisuflopista: "Veikkaan, etteivät tavalliset eurooppalaiset kerta kaikkiaan tykänneet"

Euroviisukirjailija Anna Muurinen vietti yönsä pohtien syitä siihen, miksi Suomella ei tälläkään kertaa tärpännyt Euroviisuissa.

– Olen koko yön lukenut kansainvälisiä foorumeita ihan ymmärtääkseni tätä asiaa. Ilmeisesti se, mitä me Suomessa koemme kauniina ja toivoa herättävänä, koettiin nyt synkkänä. Ällistyttävää kyllä. Outo juttu, viisuasiantuntija kertoi STT:lle.

Suomea edustanut Norma John -yhtye ei tiistai-iltana päässyt jatkoon Euroviisujen semifinaalissa Kiovassa. Finalistit valittiin yleisöäänten ja kansainvälisten asiantuntijaraatien pisteiden perusteella. Muurinen sanoo odottavansa malttamattomana lauantaiyötä, jolloin äänet julkistetaan.

– Veikkaus on se, että ammattilaisraadeilta on tullut hyvät pisteet, mikä tarkoittaa sitä, että tavalliset eurooppalaiset eivät kerta kaikkiaan tykänneet yhtään. Se on ehkä tällainen kulttuurinen juttu. Olin viime viikolla Ruotsissa, jossa kaikki pitivät lauluamme tosi surullisena. Ehkä se on sitten näin.

Tämän vuoden kilpailu oli kolmas peräjälkeen, jossa Suomi jäi ilman finaalipaikkaa. Suomi oli vuoteen 2006 asti maa, joka oli pisimpään ollut ilman viisuvoittoa. Valitaanko meillä kisoihin vääriä lauluja?

– Me olemme kulttuurisesti jotenkin niin laidalla...Meillä on vain erilainen käsitys kauneudesta. Minua se ei haittaa ja toivon, että Suomen kansakin luottaisi, että olemme silti hyviä, vaikka laulujamme ei ymmärretä.

– Portugali on ollut samanlainen kuin me. Eivät pärjää, ja niiden laulut ovat hirveän surullisia. Nyt ne ovat ennakkosuosikkeja. Se antaa meille toivoa.

 

Yhtye hehkutti kokemustaan

Norma John -kaksikko oli suoritukseensa kaikesta huolimatta tyytyväinen.

– Olisi ollut kiva olla finaalissa, mutta ei tälle mitään voi, sanoi pianisti Lasse Piirainen.

Piirainen ja laulaja Leena Tirronen vakuuttivat tienneensä, että viisuissa voi käydä näin, sillä musiikilla kilpailu on mielipiteistä ja intuitiosta kiinni. Lavalla kaikki meni niin kuin pitikin. Yhtye kilpaili itse kirjoittamallaan Blackbird-balladilla.

Kaksikko kehotti suomalaisia olemaan vaipumatta synkkyyteen ja masennukseen. Kokemus oli yhtyeelle "supermahtava", jota voi suositella muillekin.

– Älkää miettikö, että mitähän ensi vuonna haluttaisiin, minkälainen biisi menisi finaaliin. Ihan turhaa, tehkää hyviä biisejä! sanoi Piirainen.

Kiovassa kaksikko aikoo viipyä kisojen yli, tutustua kaupunkiin ja kannustaa muita ehdokkaita. Piirainen oli valmis nimeämään suosikkinsa.

– Mulla on Portugali, sanon sen tässä kohtaa suoraan. Se pistää mut itkemään joka kerta.

 

Ruotsi juoksumattoili jatkoon

Lauantain finaaliin eteni kymmenen parasta semifinalistia. Jatkoon päässeiden joukossa on Ruotsin Robin Bengtsson kappaleella I Can't Go On. Bengtsson tanssijoineen herätti huomiota lavalla nähdyllä juoksumattoesityksellä.

Ruotsin lisäksi jatkoon etenivät Moldova, Azerbaidzhan, Kreikka, Portugali, Puola, Armenia, Australia, Kypros ja Belgia.

Torstaina järjestetään vielä toinen semifinaali, josta pääsee toiset kymmenen maata lauantain finaaliin.

Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Britannia ovat suoraan mukana finaalissa, samoin kuin isäntämaa Ukraina. Finaali alkaa lauantaina iltakymmeneltä, ja sen lähettää Ylen TV2. Lähetysaikaa finaalille on varattu lähes kolme ja puoli tuntia, ja kisa ratkeaa vasta yöllä.

 

Uutista päivitetty 10.5. kello 13.00.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomen edustaja Norma John putosi jatkosta Euroviisuissa – "Suomalaiset, älkää vaipuko synkkyyteen!"