Voimauttavat valokuvat esillä Kuopiossa

Valokuvan voima on helmikuun ajan vahvasti esillä VB-Valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

Valokuvakeskukseen avautuu perjantaina Aalto-yliopistosta valmistuvan, voimauttavan valokuvan jatkoryhmän päättötyönäyttely, Lempeä Katse III – Voimauttavia valokuvia, jonka on ohjannut menetelmän kehittäjä Miina Savolainen.

–Voimauttavan valokuvan perusajatus on, että kun normaalisti valokuvaaja päättää miten hän haluaa näyttää kuvattavan, tässä kuvaajan pitää kuunnella, miten kuvattava haluaa tulla nähdyksi, Savolainen selvittää.

Menetelmässä opetellaan vastavuoroista toisen kohtaamista. Valokuva ei sinänsä ole menetelmän väline vaan katsomisen tapa.

Näyttelyn rakentaneet sosiaali-, terveys-, ja opetusalojen ammattilaiset ovat soveltaneet voimauttavaa valokuvaa omassa työssään sekä ammatillisessa kasvuprosessissaan.

Näyttely avaa yleisölle, kuinka 2000-luvun aikana tunnetuksi tullut menetelmä toimii hoidollisen työn välineenä muun muassa sosiaalityöntekijän, lastenkirurgin tai sijaisvanhemman työssä.

Psykoterapeutti Memmu Miesvirta kuvasi projektissaan elämän merkityksellisyyttä lapsensa tsunamissa menettäneen äidin kohdalla. Myös hän kokee projektin tuoneen työhön jotain uutta.

–Kuvallinen keino antaa toisen perspektiivin asian käsittelyyn. Sanat eivät välttämättä avaa enää mitään enempää, mutta kuva voi sen tehdä. Kuva on aika turvallinen portti käsitellä asiaa itsesäätelyn keinoin, Miesvirta tietää.

Ensi maanantaina voimauttavan valokuvan menetelmästä käynnistyy YLE Teeman seitsemänosainen Valokuvan voimaa -tv-sarja, jossa Savolainen ohjaa erilaisia perheitä käyttämään voimauttavan valokuvan menetelmää keskinäisten suhteitten korjaamiseen.

–Sarjan jaksoissa on aina päähenkilö, joka haluaisi vahvistaa suhdettaan tiettyyn ihmiseen. Valokuvan avulla päähenkilö tekee itse sen prosessin, miten hän katsoo ja käyttäytyy läheisiään kohtaan. Tavallaan se käsitys siitä, että ”mun totuus on ainoa oikea” alkaa murentua, Savolainen selvittää.

Lempeä Katse III – Voimauttavia valokuvia -näyttely VB-Valokuvakeskuksessa 31.1.–2.3.2014. Näyttelyn avoin yleisöseminaari järjestetään perjantaina 31.1. elokuvateatteri Kuvakukossa kello 10–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.