Wagnerin musiikki innostaa, teksti ei

Kahden merkittävän oopperasäveltäjän syntymästä tulee tänä vuonna 200 vuotta. Giuseppe Verdin ja Richard Wagnerin musiikki on hyvin esillä Savonlinnan oopperajuhlilla säveltäjien juhlavuonna.

Ralf Långbacka on pitkän uransa aikana ohjannut Giuseppe Verdin oopperoita, mutta tarjouksista ohjata Richard Wagnerin teoksia hän on johdonmukaisesti kieltäytynyt.

- Kuuntelen mielelläni Wagnerin musiikkia, mutta teatterina hänen tuotantonsa ei innosta minua, Långbacka sanoo.

Syykin on selvä. Långbackan mielestä Wagnerin oopperoissa kaikki tapahtuu niin hitaasti. Musiikki soljuu hitaasti eteenpäin ja kohtaukset kestävät pitkään. Sinä aikana tapahtumat muhivat huipennukseensa.

- Minulla on myös negatiivinen suhtautuminen Nibelungin sormus –tetralogiaan, sen vähän fasistiseen jumalmaailmaan, jota teos kuvailee. Minä en pysty siihen samaistumaan.

Verdin oopperat vastaavat paljon enemmän Långbackan ajatuksia draamasta ja sen läpiviennistä.

Wagner on lyönyt teostensa peruslähtökohdat lukkoon myös säveltäjän jälkeen tuleville tekijöille. Jos niitä ei hyväksy, on vaikea lähteä tekemään ohjausta.

Uusimmat

Kulttuuri

"Hän rakastaa yllätyksiä silläkin uhalla, että teemme virheitä", sanoo Stingin rinnalla 30 vuotta soittanut Dominic Miller

Levyarvio: Ville Valon & Agentsin Badding-tribuutti on sekava ja hapuileva – "Yleisön ei tarvitse tuoda kirveitä, koska yhtye pilkkoo tanssilavan altaan ihan itse"

IS: Yö-yhtyeen alkuperäinen kitaristi vastustaa suunniteltua muistokonserttia: "Olli sanoi aikoinaan ei"

Shape of My Heart on populaarimusiikin tunnetuimpia sävellyksiä – toimittaja soitti teoksen alun videolle, ja kappaleen säveltäjä antoi rohkaisevan kommentin

Teatteriarvio: Pasi Lampelan uutuus Sammakkokuningas on pieni musta helmi, jossa on antiikin tragedian aineksia

Kolme erilaista taiteilijaa, Arto Väisänen, Jouni Airaksinen ja Antti Rönkä, kokosi yhtenäisen näyttelyn

Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän voitti Kristallikarhun Berliinin elokuvajuhlilla

Timo Kiiskiselle Teoston Vuoden musiikintekijä -palkinto

Kuopiolaistettu Vuonna 85 -musikaali tuo lavalle nyrkkeilymestarin, elokuvanäyttelijän ja huumorimuusikon – Ismo Apell tavoittelee Itä-Suomen teatterirankingin kakkossijaa

Jussi Hakulinen: Yö suunnittelee comebackia Olli Lindholmin kunniaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.