Yösyöttö jää pois Finnkinolta "raskain sydämin" - voi menettää yli puolet katsojista

Yösyöttö-elokuvaa ei ennakkotiedoista poiketen nähdä Finnkinon teattereissa. Elokuvaa levittänyt Nordisk Film ilmoitti keskiviikkona vetäneensä elokuvan pois Finnkinon teattereista, koska osapuolet eivät päässeet yksimielisyyteen elokuvan lipputulojen jaosta.

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman kertoo, että Finnkino on maaliskuusta lähtien vaatinut aikaisempaa suurempaa osuutta lipputuloista.

– Me puolestamme olemme ilmoittaneet, että tämä ei käy. Yösyötön kohdalla tilanne muuttui sellaiseksi, että emme enää saaneet filmivuokrasopimusta syntymään lukuisista yrityksistä huolimatta, Nyman sanoo.

Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja Kalle Peltola puolestaan kertoo, että kyse ei ole pelkästään lipputuloista vaan laajemmasta raamisopimuksesta, jonka puitteissa toimitaan. Peltolan mukaan edellisen kerran sopimuksesta neuvoteltiin vuonna 2012, ja nyt oli aika tarkistaa tilanne.

– Maailma on muuttunut viidessä vuodessa ja alalle on tullut paljon muutoksia. Teattereita on esimerkiksi tullut lisää, salit ovat kasvaneet ja 3D-elokuvat ovat yleistyneet. Kaikki asiat ovat pöydällä ja meidän näkökulmastamme ehdotuksemme ovat perusteltuja, Peltola sanoo.

– Ikävä kyllä neuvottelut kariutuivat nyt tuloksettomina. Vielä tiistaiaamuna oli toivonkipinä edistymisestä, mutta keskiviikkona Nordisk Film ilmoitti, että he vetävät elokuvan pois teattereistamme. Ei se ilmoitus täysin puun takaa tullut, mutta oli henkinen isku.

Sekä Nyman että Peltola kertovat, että lipputulojen jakomalli tehdään erikseen jokaisen elokuvan kohdalla. Neuvottelujen tukena on yleensä käytetty taulukoita, jotka perustuvat elokuvan menestykseen. Näihin taulukoihin Finnkino haluaisi muutoksia.

– Ja uudessa mallissa Finnkinolle jäisi selkeästi aiempaa isompi osuus. Se olisi kestämätön tilanne, Nyman sanoo.

– Olemme kyllä kertoneet, että meidänkin puoleltamme myynnin työkaluna voisi olla jokin uusi malli, mutta ei tällainen.

Nyman kertoo, että päätös Yösyötön vetämisestä pois Finnkinon teattereista tehtiin yhdessä elokuvan tuottaneen Solar Filmsin kanssa ”raskain sydämin”.

– Jos elokuva ei näy Finnkinon teattereissa, se tarkoittaa, että elokuvalta jää pahimmillaan keräämättä yli puolet katsojista. Se on tuottajalle taloudellinen katastrofi ja myös tekijöille ikävä pettymys. Yösyöttö on hyvän ennakkosuosion kerännyt kotimainen komedia, joten odotukset olivat yli 200 000 katsojassa, Nyman arvioi.

– Teemme nyt hartiavoimin töitä, että löydämme korvaavia teattereita, jotta yleisö pääsee katsomaan uuden kotimaisen elokuvan.

Vaikka yleisiä sopimusneuvotteluja on käyty maaliskuusta lähtien, Finnkino on esittänyt Nordisk Filmin levittämiä elokuvia pitkin kesää ja syksyä. Näihin lukeutuvat muun muassa Kingsman: Kultainen kehä, Ikitie ja Napapiirin sankarit 3.

Peltola laskee, että Finnkino esittää vuodessa noin 40 Nordisk Filmin levittämää elokuvaa.

Sekä Finnkinon että Nordisk Filmin puolelta kerrotaan, että tavoitteena on jatkaa neuvotteluita ja toiveissa on, että Yösyöttö saadaan vielä Finnkinonkin saleihin.

Entä jos sopua ei Yösyötön suhteen synny – mitä se tarkoittaa loppuvuoden elokuvatarjonnalle?

– En halua vielä edes ajatella muuta kuin akuutin ongelman ratkaisua, Peltola sanoo.

– Loppuvuoden elokuvista ei ole sovittu vielä mitään, Nyman jatkaa.

Eve Hietamiehen romaaniin perustuvan Yösyöttö-elokuvan on ohjannut Marja Pyykkö. Pääosassa nähdään Petteri Summanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.