Yhä useampi orkesterimuusikko on ulkomaalainen

Osa orkestereista kärsii soittajapulasta. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n mukaan monissa koesoitoissa on käynyt niin, että hakijoiden joukosta ei ole löytynyt riittävän päteviä muusikoita. Soittajat valitaan orkesteriin koesoiton perusteella.

Soittajapulaan saadaan yhä useammin helpotusta ulkomailta. Yhdistyksen hiljattain julkaisemasta vuosikertomuksesta ilmenee, että orkestereihin palkatuista päätoimisista muusikoista noin kahdeksan prosenttia on ulkomaalaisia.

Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunginorkesterin soittajista reilu neljäsosa on ulkomaalaisia. Intendentti Lasse Allosen mukaan ulkomaalaiset tulevat Jyväskylään varta vasten pyrkimään orkesteriin. Kyse ei siis ole ilmiöstä, jossa töitä hakisivat Suomessa valmiiksi asuvat soittajat.

Rekrytointivaikeudet ovat silti arkipäivää Jyväskylässäkin. Viime vuonna järjestettiin neljä koesoittoa, joista kahdessa ei valittu ketään ja kahdessa palkattiin ulkomaalainen muusikko.

Toiminnanjohtaja Aila Sauramo Suomen Sinfoniaorkesterit ry:stä arvelee, että syytä pätevien soittajien pulaan voi etsiä koulutusjärjestelmästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.