Ylelle elokuviensa oikeudet myynyt Aki Kaurismäki: "Olen tehnyt elokuvani katsottavaksi, en kellareihin unohduksen pölyn hiljaa peittämiksi"

Yle ilmoittaa tehneensä elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kanssa yhteistyösopimuksen, joka koskee Kaurismäen koko tuotannon välitysoikeuksia televisiossa ja verkossa. Ylellä on tehdyn sopimuksen mukaan "ikuiset oikeudet" esittää Kaurismäen elokuvia.

Sopimus kattaa Ylen mukaan 18 pitkää elokuvaa ja 10 lyhyt- tai dokumenttielokuvaa.

Kaurismäki kertoo tiedotteessa, että hän haluaa sopimuksella varmistaa, että elokuvat ovat suomalaisten vapaasti katsottavissa myös tulevaisuudessa. Hän omistaa elokuviensa oikeudet Sputnik Oy:n kautta.

– Olen iloinen tästä sopimuksesta, koska olen tehnyt elokuvani katsottavaksi, en kellareihin unohduksen pölyn hiljaa peittämiksi. Yleisradio, samoin kuin Suomen Elokuvasäätiö, ovat tukeneet tuotantojani alusta lähtien ja siksi ne kuuluvat kaikelle kansalle vapaasti katsottaviksi, Kaurismäki kertoo tiedotteessa.

– En osaa ottaa kantaa tuotantoni taiteelliseen tasoon, mutta varmaa on, että ne dokumentoivat suomalaista todellisuutta ja maisemaa viimeisen 35 vuoden ajalta ja saattavat tämän vuoksi kiinnostaa tulevia sukupolvia. Siksi Yle on niille ainoa luonteva koti.

Nyt tehty sopimus on Ylen mukaan ainutlaatuinen, sillä elokuvien esitysoikeuksia hankitaan yleensä kerta- ja uusintaesityksiin ja rajatuksi ajaksi verkkoon.

Yleisradion kulttuuri- ja elokuvakanava Yle Teema lähettää Aki Kaurismäen pitkät elokuvat vuodenvaihteessa. Kaurismäen töihin kuuluvat muun muassa elokuvat Kauas pilvet karkaavat, Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.