Ylevä, hilpeä, kipeä - rokkareiden joululaulut voi jakaa moneen luokkaan

Rock-muusikoiden tekemiä joululauluja voi jakaa muutamaan luokkaan, ja Pogues-yhtyeen Fairytale Of New York sijoittuu niistä ehkä mielenkiintoisimpaan, joulunaikaan sijoitettuihin tarinalauluihin. Jouluiseen New Yorkiin sijoittuvassa tarinassa alkoholisoitunut pariskunta muistelee tapaamistaan ja nuoruudenhaaveitaan, jotka ovat romuttuneet. Keskustelu muuttuu juoppojen huuteluksi.

Fairytale Of New York on esimerkki lauluista, jotka eivät yritä ratsastaa joululaulujen kliseillä, enkeleillä, poroilla ja nietoksilla, vaan joulunaika rituaaleineen toimii niissä laulunkirjoittajan näyttämönä tutkailla ihmisluontoa.

Rock-joululaulujen iisein kategoria on vanhojen joululaulujen sovittaminen uudelleen. Tästä esimerkkinä vaikka nuoren Eppu Normaalin punkiksi vääntämä Heinille härkien kaukalon.

Hilpein ja kipein rock-joululaulukategoria on se, jossa joulun kuvaston rinnalle tuodaan todellisuus. Siis että joulu ei ole pelkkää perheiden yhdessäoloa ja hiljentymistä, vaan kaupallisuutta, kaksinaamaisuutta ja jouluyönä patoutuvia paineita. Näitä kappaleita edustaa esimerkiksi Juice Leskisen Kuusessa ollaan -joulualbumin (1980) Sika.

Joulukriittisen musiikin genren aloitti Suomessa M. A. Nummisen ja hänen ystäviensä Joulupukin juhannusyö -levy (1971), joka on täynnä porvarillistuneeseen joulunviettoon kuin siankinttuun iskeviä lauluja. Nimikappale ja Joulupukki puree ja lyö esittelevät suomalaisen kulttuurin kauheimmat joulupukit, väkivaltaiset ja kännäävät olennot

Ylevin rockjoululaulujen ryhmä voisi olla utopistiset joululaulut, jotka tuntuvat lähteneen kirjoittajiensa puhtaalta pöydältä, puhtaalta sivulta. Tässä kategoriassa ei ole tungosta. John Lennonin ja Yoko Onon Happy Xmas ( War Is Over ) on mestariteos, muistutus siitä, että joulun pitäisi kuulua myös heikoille ja köyhille, kaikenvärisille.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.