Louhimies ei ole huolissaan Tuntemattoman sotilaan epäkohdasta: "Et tule huomaamaan eroa elokuvassa"

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies hinkuaa töihin.

Keskiviikkoaamun säätiedotus lupaa ukkosta, ja kuvauksiin olisi päästävä ennen sadetta. Uutta Tuntematon sotilas -elokuvaa on kuvattu vasta kaksi päivää, mutta mukana on ollut jo noin 20 näyttelijää ja 100 avustajaa.

Elokuvatiimi valmistautuu kolmanteen kuvauspäiväänsä Harjun oppimiskeskuksen mäntymaisemissa Virolahdella Kymenlaaksossa.

Kuvauksista Louhimies suostuu paljastamaan vain, että niitä on tehty ”paloaukealla”. Paloaukealle sijoittuu Väinö Linnan alkuperäisteoksen aloitus.

– Lähtökohta on, että saadaan asiat näyttämään todelta ja historiallisesti uskottavilta, Louhimies kertoo.

Parin viikon päästä kuvausryhmä siirtyy Vekaranjärvelle Kouvolaan Puolustusvoimien alueelle. Siellä Louhimies kierteli jo kolmisen vuotta sitten kuvaajan kanssa hyviä metsämaisemia etsimässä.

Puolustusvoimat on järjestänyt kuvauspaikkoja, mutta 1940-luvun sodankäynnin yksityiskohdissa heistä ei ole apua. Siksi mukana elokuvan teossa on historiallisia asiantuntijoita.

– Sen aikainen sotiminen oli hyvin erilaista kuin nykyään, kertoo Panu Korhonen, joka on kouluttanut näyttelijöitä ja avustajia Petri Peltolan kanssa.

He korjaavat kohtausten välissä, jos jotakin menee väärin. Enää tosin joutuu korjailemaan lähinnä lakin asentoa tai varusteiden kantamistapoja.

– Näyttelijät alkavat olla jo aika 40-lukulaisia, Peltola sanoo.

Myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys on järjestänyt näyttelijöille harjoitusleirejä. Se onkin ollut tarpeen: yli puolet elokuvan päänäyttelijöistä ei ole suorittanut asepalvelusta.

– Et tule huomaamaan eroa elokuvassa, Louhimies vakuuttaa.

Sutkautukset sekoittuvat ihmisten mielissä

Jo kolmas Tuntemattomasta sotilaasta tehty elokuva ei voi välttyä vertauksilta edeltäjiinsä. Louhimies väistää kysymykset siitä, miten aiemmat elokuvat vaikuttavat hänen työhönsä.

– Varmasti jokainen elokuva, minkä näen, vaikuttaa jollakin tavalla.

Louhimies ei tiedä, kuinka monta kertaa on Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin elokuvat nähnyt, eikä suostu sitä edes arvioimaan.

Louhimiehen mielestä oletus, että Linnan romaani on kaikille suomalaisille tuttu, ei välttämättä pidä paikkaansa. Vaikka suurin osa tunnistaa punavalkoiset kannet ja tunnetuimmat sutkautukset, moni ei ole lukenut itse kirjaa. Sen pohjalta tehdyt elokuvat ja näytelmät sekoittuvat ihmisten mielissä.

– Ne ovat alkaneet elää omaa elämäänsä.

Elokuvantekijät tapasivat armeijassa

Louhimies on tunnettu esimerkiksi elokuvistaan Vuosaari, 8-pallo ja Käsky, joka kuvaa Suomen sisällissotaa. Tuntematon sotilas taas käsittelee jatkosotaa.

– Ei ole nyt yhtään talvisotaan liittyvää käsikirjoitusta pöydällä, Louhimies sanoo naureskellen.

Talvisodalla on kuitenkin osansa siinä, miltä lokakuussa 2017 ensi-iltansa saava Tuntematon sotilas näyttää.

Ohjaaja tapasi käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalan Reserviupseerikoulussa, jossa Rantala toimitti kurssijulkaisua.

Samaan aikaan kuvattiin Pekka Parikan Talvisota-elokuvaa. Louhimies sai idean: tehdään juttu kuvauksista.

– Ajettiin Keuruulle ja oltiin pari päivää kuvaamassa. Siinä matkalla tutustuttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Ismo Alanko liikuttuu, kun sukulaistytöt laulavat – Rautamaan musikaaliset siskokset Julia, Silja ja Paula jatkavat kulttuurisukuperinteitä

Sofi Oksasen romaanista Kun kyyhkyset katosivat tehdään elokuva

Lasse Saarinen nimitettiin Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston hallituksen puheenjohtajaksi

Frendit saa odotetun uuden jakson – näyttelijät palaavat yhteen sarjan 25-vuotissynttäreiden kunniaksi

Kaiken saanut ja silti nälkäinen: "Se, että aloittaa tyhjästä ja lopussa on valmis laulu, on äärimmäisen koukuttava tunne", sanoo soololevyn tehnyt Knipi Stierncreutz

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan jäljillä – kirjailijakaksion esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.