Yllättävät muutokset eivät sekoittaneet kokonaisuutta

Odottamattomat käänteet värittivät tämän kesän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliviikkoa, mutta järjestäjät ovat juhlavuoden lopputulemaan erittäin tyytyväisiä.

– Tämä oli yksi huippuvuosista viimeisten kymmenen vuoden sisällä, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen iloitsee.

45. kertaa vietetty tanssiviikko kulki varsinkin suuret odotukset lunastaneiden pääesiintyjien voimalla. Yleisölle jo ensimmäisen illan avaus, eteläafrikkalaisen Dada Masilon Joutsenlampi-tulkinta oli viihdyttävyydessään ja myös pohjimmaisessa viestissään menestys.

– Kotimaisista Jyrki Karttusen Jeminan monta elämää oli yleisömme mieleen. Teos on tragedia ja komedia yhtä aikaa, taiteellinen johtaja Jorma Uotinen mainitsee.

Taiteellisesti mieleenpainuvaksi onnistumiseksi Uotinen nostaa kotimaisen tanssipioneeri Alpo Aaltokosken teoksen Together.

– Olin henkilökohtaisesti vaikuttunut erityisesti hänen teemastaan.

Tämän vuoden festivaaliin sisältyi järjestelypuolella myös monia käänteitä buukkausten ja ohjelman suhteen. Esimerkiksi Pariisin laajat lakot hidastivat lentoteitse saapuvien matkaa, ja lyhyellä varoitusajalla Espanjan kansallisbaletti korvattiin flamenco-kaksikko Rojas y Rodriguezilla.

– He peruuttivat jopa kalenteristaan yhden esityksen päästäkseen Kuopioon, Pitkänen myhäilee.

Hip hoppia, breakdancea ja flamencoa sekoittanut Titanium-teos nousikin yhdeksi sekä yleisön että kriitikot lumonneeksi huippuhetkeksi koko viikolla.

– Katutanssin taso on noussut niin korkeaksi, että sellaista voi ottaa mille tahansa lavalle, Uotinen kehuu.

Nopeat muutokset heijastelevat toiminnanjohtaja Pitkäsen mukaan kansainvälisiä tilanteita. Inhimillisten fyysisten loukkaantumisten lisäksi esimerkiksi Schengen-alueen rajat tuovat esiintyjien matkustamiseen käänteitä.

– Esimerkiksi Espanjan taloudellinen tilanne ja työtaistelut osoittivat, kuinka haavoittuvainen maailma on, ja ettemme ole Kuopiossa lintukodossa siltä, Pitkänen arvioi.

Uskollinen yleisö teki osansa tanssin juhlavuoden tunnelmassa. Uusina ilmaistapahtumina debytoineet Satamatanssit sekä Aivodisco lunastivat suosionsa tulevaakin ajatellen.

– Otamme suuren yleisön toiveet omasta osallistumismahdollisuudesta vakavasti.

Taloudellisesti juhlavuosi sujui tasapainoisesti ja edellisvuoden tulokset ylittyivät. Tarkat luvut saadaan vasta loppukesästä, mutta 80 prosentin käyttöasteeseen päästiin tänäkin vuonna.

– Erityisesti alkuviikko veti paljon hilkulleen loppuunmyytyjä katsomoita, Pitkänen toteaa.

Festivaalin tulevaisuutta työstetään pitkällä aikajanalla. Taiteellinen johtaja Uotinen jatkaa varmasti ainakin vuoteen 2015 pestissään, ja kutkua ensi kesän kiinnityksistä muhii koko ajan.

– Aasiasta saattaa tulla jotakin, se on ollut kiinnostava suunta jo useamman vuoden. Lisäksi esimerkiksi Tero Saariselta tulee lyhyen ajan sisään pari teosta, kenties sieltä jotakin.

Yksi muuttuja on syksyllä mittavasta remontista valmistuva kaupunginteatteri, josta Tanssii ja Soi on ollut evakossa kolme kesää. Tällä hetkellä mahdollisesta paluusta ei ole tietoa.

– Kyseessä on kustannuspoliittinen asia. Teatterissa on loistava lava, mutta puolet vähemmän paikkoja kuin musiikkikeskuksessa.

Musiikkikeskus on tehnyt Pitkäsen ja Uotisen mukaan ohjelmistosta monipuolisemmin taipuvan.

– Kamarimusiikkisali on mahdollistanut aivan toisen tyyppisen ohjelman, ja valohalli tuonut muita tapahtumia yhteen.

Kaukana eivät ole enää festivaalin viisikymppisetkään. Tulevista juhlista kysyttäessä Uotinen purskahtaa nauruun.

– Ei mennä vielä sinne asti.

Tunnelmia Kuopion tanssiviikolta