A Cure for Wellness

Arvio: 2/5 tähteä.

Gore Verbinskin A Cure for Wellnessin valttikortti on sen vahva visuaalinen ote. Jos unohtaa tarinan ja tuijottaa pelkkiin kuviin, kauhuraina on upottava ja lumoava kokemus.

Upotus ja lumous kuitenkin edellyttää, että rainan tunnistaa rainaksi. Tällä hivenen väheksyvällä nimityksellä viittaan yksinkertaisesti siihen tosiasiaan, että filmin ontossa rinnassa sykkii B-elokuvan synteettinen ja halvanpuoleinen sydänimplantti. Kuvaaja Bojan Bazellin ja tuotantosuunnittelija Ewe Stewartin loihtimat näkymät kun voivat erehdyttää luulemaan, että luvassa on jotakin taiteellisesti haastavaa.

Haasteet ovat kuitenkin aivan muualla. Ajatellaan nyt vaikka tuota tarinaa. Nuori pörssihai Lockhart (Dane DeHaan) saa tehtävän. Yhtiön vanhempi osakas on lähtenyt sveitsiläiseen vuoristoparantolaan ja jättänyt firmansa sekavalle tolalle. Lockhartin on noudettava hänet Alppien rosorinteiden suojista.

Lockhartin murheeksi parantola on kuitenkin vanha kartano, johon liittyy kosolti synkkää historiaa. Eikä synkkä historia ole historiaa ensinkään. Ennen pitkää Lockhart huomaa jääneensä parantolan myrkynvihreiden seinien vangiksi. Tarjotut hoidot eivät vaikuta hoitavan mitään. Herää epäilys, että hivenen demonisen oloinen tohtori Volmer (Jason Isaacs) ei yritäkään parantaa potilaitaan.

Elokuvassa on siis paljon nauttimisen aihetta, jos siihen kykenee asennoitumaan sopivalla tavoin. Se tosin vaatii hieman työtä, sillä ohjaaja itsee tuntuu suhtautuvan teokseensa hieman liian vakavasti. Ote on perin totinen, ja vaikka koko kuvio on pähkähullu, sillä ei juuri leikitellä.

Pahimmin totisuus näkyy elokuvan kestossa. Kahdessa ja puolessa tunnissa on ainakin kolme varttia liikaa. Tuossa ajassa ehtii kyllästyä sinänsä pätevästi esiintyvien näyttelijöiden naamatauluihin. Tähän seikkaan elokuva tosin tarjoaa hieman odottamatonta helpotusta.

Hannu Poutiainen