Argo

Tämä tarina on tosi. Tätä juttua lukiessanne moni teistä ryhtyy epäilemään tarinan todenperäisyyttä, koska se tuntuu niin oudolta, mutta totta se on. Vaikka tarina tuli julkiseksi jo Bill Clintonin valtakaudella, se on useimmille entuudestaan tuntematon.

Sen sijaan se, mistä tarina saa alkunsa, on kaikille tuttu oman aikansa valtava uutistapahtuma. Marraskuussa 1979 Iranissa Teheranissa vallitsi kaaos. Iranilaiset vallankumoukselliset olivat raivoissaan Yhdysvalloille, joka suojeli kansaa julmasti alistanutta shaahia.

Lopulta mielenosoitus riistäytyi käsistä, iranilaiset valtasivat Yhdysvaltain suurlähetystön ja ottivat sen noin 60 työntekijää panttivangeikseen. Yllättäen Argo ei kerrokaan heistä vaan kuudesta amerikkalaisesta, jotka viime tingassa pääsevät pakoon suurlähetystöstä. Kanadan suurlähettiläs antaa heille piilopaikan. Iranilaiset eivät tiedä mitään kuusikosta, mutta olisi vain ajan kysymys, kun asia heille selviäisi.

CIA:n asiantuntija Tony Mendez (Ben Affleck) keksii uskomattoman suunnitelman näiden kuuden ihmisen pelastamiseksi. Heidät yritettäisiin saada ulos maasta kanadalaisen filmiryhmän jäseninä. He ovat muka tulleet Iraniin vain päiviä aiemmin etsimään sopivia kuvauspaikkoja.

Suunnitelmaa varten luodaan ihan oikea tuotantoyhtiö, joka on muka tekemässä b-luokan Star Wars -kopiota nimeltään Argo. Jotta kaikki vaikuttaisi uskottavalta, elokuvalle on oikea käsikirjoitus, sitä puffataan amerikkalaiselle medialle ja mainostetaan kokosivun ilmoituksella Variety-lehdessä. Tämä kaikki siis CIA:n rahoilla ja päätöksellä.

Vale-elokuvalle antavat uskottavuutta huijaustuotantoyhtiössä työskentelevät oikeat Hollywood-ammattilaiset. Toinen heistä on Oscarillakin palkittu maskeeraaja John Chambers (John Goodman) ja toinen lukuisia elokuvia tuottanut veteraani Lester Siegel (Alan Arkin).

Toistan, tämä tarina on siis tosi. Aluksi elokuva vaikuttaa hyvinkin vakavamieliseltä historialliselta poliittiselta draamalta. Suurlähetystön valtaus on toteutettu realistisesti kuten kaikki muukin Argossa. Komedia Argo ei ole, mutta varsinkin Hollywoodin tapahtumat ovat myös koomisia.

Kyse on vajaan kymmenen ihmisen hengestä: kuuden lähetystön työntekijän, CIA-agentin, Kanadan suurlähettilään ja tämän iranilaisen taloudenhoitajan. Vedätyksen nerous on siinä, että se on niin kaukaa haettu, että kukaan ei toivottavasti usko sitä vedätykseksi. Kiinnijäämisen riski on kuitenkin suuri. Iranilaisten kiihkoilijoiden vainoharhaisuus yltää taiteen tasolle.

Enpä olisi ennen vuotta 2007 uskonut, että laatikkonaamaisesta, ei niin kovin hyvästä näyttelijästä Ben Affleckistä tulisi amerikkalaisen elokuvan parhaita ja mielenkiintoisimpia ohjaajia. Esikoisohjaus Gone Baby Gone kuitenkin vakuutti heti, eikä rikosdraama The Town (2010) pettänyt sekään.

Argo on Affleckin uran huippukohta niin ohjaajana kuin näyttelijänä. Uskottavuus näyttelijänä ei synny pelkästään tuuheasta parrasta, vaikka siitä toki apua on.

Marko Ahonen

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.