Arvio: Downton Abbey on huippuunsa viritettyä brittiläistä epookkikerrontaa

Arvio: 4/5 tähteä

Televisiosta tuttu ja suurenmoisen suosion saanut englantilainen kartanosarja Downton Abbey siirtyy nyt valkokankaalle. Vuosina 2010–2015 tuotettu brittisarja on kuin luotu myös elokuvattavaksi. Sarjassa kun on aivan kaikki klassikkodraaman ainekset.

Elokuvan tarina tiivistyy kuningasparin vierailuun kartanossa. Valmistautumistohinan keskellä esitellään perhe, suku ja henkilökunta sekä kaiken taustalla vaikuttavat ihmissuhteilut. Mutkia tulee matkaan – siitä pitää huolen monimutkainen suhteiden verkosto.

Elokuvan tarinan toteutuksen takana ovat samat tekijät kuin sarjassakin. Käsikirjoittaja ja koko kuvitteellisen Downton Abbeyn luoja Julian Fellowes on tehnyt tarinan ja myös tuottanut elokuvan. Ohjaaja Michael Engler ei myöskään hyppää kartanoelämän kuvaukseen kylmiltään. Mies ohjasi vuosina 2014–2015 neljä jaksoa Downton Abbeyta.

Ennen kaikkea kyse on englantilaisen huippuunsa viritetyn epookin kerronnasta. Tarinassa on monipolveilevia ihmissuhteita, sopivan kokoisia tunteita, samastuttavia roolihahmoja (varsinkin palveluskunnan osalta) sekä ihmiselon alun ja lopun väliin asettuvia perustunteitten kirjoa.

Brittiläinen pikkutarkka historiallinen lavastus pääsee elokuvassa arvoonsa. Kun tarinakin on kirjoitettu tarkoin harkiten, niin lopputulosta kelpaa katselle, vaikkei itse tv-sarja tuttu olisikaan.

Elokuvan näyttelijöistä nousevat parhaiten esille sukuun reittä pitkin nousseen Tom Bransonin ( Allen Leech) sekä sittemmin sukua perimään tuleva Lucy Smith ( Tuppence Middleton) roolit. Tämän säkenöivän parin varaan voi rakentaa seuraavan Downton Abbey -tarinan.

Downton Abbey on silkkaa eskapismia. Edvardiaaninen Englanti on tiukasti luokkajaettu yhteiskunta, jossa rahvas palvelee nöyrästi ikiaikaista aatelistoa. Mutta hei – eihän tässä sittenkään olla niin kaukana nykytodellisuudesta, jossa köyhien pitää olla kyykyssä ja rutiköyhien kyljellään.

Jussi Virratvuori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.