Arvio: Men in Black III:a ei odotettu turhaan

Ensimmäinen Men in Black (1997) oli yllätyshitti, joskaan ei aiheetta. Elokuva oli häpeämätöntä ja sujuvaa vauhtiviihdettä.

Vaikka elokuva oli tehty osittain kieli poskessa, typeryyteen ei sorruttu. Menestys tuotti jatko-osan vuonna 2002. Tätä kolmatta osaa saatiin siis odottaa kymmenen vuotta.

Onneksi ei turhaan.

 

Planeetallamme asuvia avaruusolentoja paimentavan salaisen Men in Black -järjestön agentit J (Will Smith) ja K (Tommy Lee Jones) ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. J ei silti vieläkään tunne kivikasvoista K:ta juuri lainkaan henkilökohtaisella tasolla. K ei harrasta avautumista.

40 vuotta sitten Kuuhun rakennetussa erikoisvankilassa on vain yksi vanki: planeetantuhoajarodun viimeinen edustaja, Elukka-Boris (Jemaine Clement). Boris pääsee pakoon ja matkustaa vuoteen 1969 eli aikaan ennen vangitsemistaan. Menneisyyteen matkustaa myös agentti J. Siellä hän kohtaa K:n nuoremman version (Josh Brolin). Aikajanan muuttaminen ja Boris uhkaavat koko planeettamme olemassaoloa.

Aikamatkustus uudistaa Men in Black -mytologiaa mukavasti ja tuo myös tarinallista vaihtelua. Koska Tommy Lee Jones ei näyttele itsensä nuorempaa versiota, hänen roolinsa jää selvästi pienemmäksi kuin Will Smithin.

Tämä ei kuitenkaan haittaa mitään, sillä Josh Brolin hoitaa nuoremman ja viattomamman K:n roolin erinomaisesti.

 

Muutenkin Men in Black III on roolitettu kunnianhimoisesti. Vaikka kyse on komediasta, mukaan ei ole poimitettu ensisijaisesti vitsinkertojia, vaan hyviä näyttelijöitä. Hyvä esimerkki Brolinin lisäksi on Emma Thompson, joka esittää Men in Black -osaston uutta johtajaa.

Vaikuttaa siltä, että ison rahan Hollywoodin kesäelokuvissa on noustu uudelle tasolle. Kun näyttävyys ja komeat erikoistehosteet ovat itsestäänselvyys, myös käsikirjoitukseen ja tunteisiin satsataan. Avangers teki jo tuon tempun ja MiB III pystyy samaan, joskaan ei aivan yhtä onnistuneesti.

Ystävyys on MiB III:n pääteemoja. Mainio uusi hahmo on avaruusolento Griffin (Michael Stuhlbarg), joka elää samanaikaisesti useassa aikatasossa. Pienikin yksityiskohta saattaa muuttaa todellisuutta ja tulevaisuutta hyvinkin paljon. Griffin on sympaattinen, herkkä ja traaginen hahmo. Hänellä on suuri kyky, joka on myös kirous.

Ensisijaisesti Men in Black III on kuitenkin hauskaa vauhtiviihdettä, eikä elokuva turhia snobbaile. Isolla rahalla saadaan aikaa näyttävää jälkeä.

Vuoden 1969 New York on varsinaista silmäkarkkia. Tuon ajan avaruusolennot ovat hauskoja retro-alieeneja.

Näinä yleissivistymättömyyden aikoina katsojan on hyvä valmistautua MiB III:een etukäteen ottamalla selvää ainakin Andy Warholista ja hänen Factorystaan sekä Apollo-avaruuslennoista.

 

Ohjaus: Barry Sonnenfeld Päärooleissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Emma Thompson. Kuopion Star, K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.