Asterix & Obelix Britanniassa

René Goscinnyn ja Albert Uderzon yhdessä tekemät – ja vain ne – Asterix-sarjakuva-albumit ovat suurta maailmankirjallisuutta, joihin jokaisen tulisi tutustua. Sen sijaan yhtään yli keskikertaisen tason nousevaa Asterix ja Obelix -elokuvaa en ole nähnyt. Asterix & Obelix Britanniassa ei muuta tilannetta.

Julius Caesar (Fabrice Luchini) on keksinyt nerokkaan suunnitelman Britannian valtaamiseksi. Rooman laivasto rantautuu ja ryhtyy taistelemaan aina viideltä. Tuolloin vastarintaa ei ole, koska britit ovat juomassa lämmintä vettä. Tee saapuu saarivaltakuntaan vasta elokuvan lopussa huonon vitsin saattelemana.

Britit kuulevat gallialaiskylästä, joka taistelee roomalaisia vastaan menestyksekkäästi taikajuoman avulla.

Obelix (Gérard Depardieu) ja Asterix (Edouard Baer) saavat tehtäväkseen viedä Britanniaan tynnyrillisen taikajuomaa. Seurueeseen liittyy hienosteleva, pehmo nuorimies Poppix (Guillaume Gallienne), josta Asterixin ja Obelixin pitäisi tehdä mies.

Näin elokuvasta suomeksi dubatun 3D-version. Älkää tehkö samaa virhettä. 3D toimii harvinaisen hyvin. Tekniikalle tyypillinen liian tumma kuva ei vaivaa lainkaan. Sen sijaan dubbaus on kamala ja pilaa kaiken.

Tarinan lukuisat brittihahmot puhuvat suomea brittiaksentilla. Suomea ei puhuta brittiaksentilla eivätkä brittiläiset puhu suomea. Lopputulos on häiritsevää puhevikaista sönkötystä, joka tuhoaa eläytymisen täysin.

Levityksessä on myös alkuperäiskielinen 2D-versio, jonka on pakko toimia paremmin.

Elokuva perustuu sarjakuviin Asterix Britanniassa ja Asterix ja normannien maihinnousu. Tarina olisi toiminut paremmin ensin mainitun varassa. Nyt hurjat normannit tuntuvat olevan aivan väärässä paikassa kuten ovatkin.

Lopputulos ei tyydytä Asterix-sarjakuvien eikä vauhtikomedioiden ystäviä. Asterix ja Obelix Britanniassa tuo mieleen Terence Hillin ja Bud Spencerin 1980-luvun hakkaamiseen perustuneet möykkäfarssit. Se ei ole hyvä asia. Nykyään erikoistehosteet ovat parempia, mutta ei niissäkään mitään ihmeellistä ole.

Marko Ahonen

Elokuvaa esitetään Starissa.

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.