Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild

Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) on 6- vuotias tyttö, joka asuu isänsä Winkin (Dwight Henry) kanssa Bathtubissa Louisianan tulvapatojen ulkopuolella. Ympärillä on yhteisö, joka elää kalastuksella ja käy kotipolttoisella pontikalla.

Hushpuppyn äiti on kadonnut tai kuollut, mutta hän elää tytön mielikuvituksessa. Äidin vanha paita käy äidin korvikkeesta.

Pahaenteinen myrsky uhkaa, elämä on selviytymistä ja alkoholisoituneen, leukemiaa sairastavan isän kuri on kovaa, jopa armotonta. Silti Hushpuppyn elämä on onnellista, eikä paikkaa armaampaa löydy muualta.

Isä aavistaa oman sairautensa tilan ja elämänsä lyhyyden. Hän yrittää siirtää tyttärelleen kalastuksen taitoja ja elämän viisauksia, mutta hyvin usein hänen keinonsa ovat riittämättömät tai vähintäänkin kyseenalaiset.

Benh Zeitlin on huikean taitava nuori ohjaaja, jolta on lupa odottaa tulevaisuudessa paljon. Beasts of Southern Wildin näkemys ja taito, joka esikoiselokuvasta heijastuu, on huomattu muuallakin, ja elokuva on saanut jo useita arvokkaita huomionosoituksia, muun muassa Sundance-festivaalien pääpalkinnon draamasarjassa.

Jännittävällä tavalla ohjaaja osaa sekoittaa karun realismin ja unenomaisen fantasian. Elokuvan maailmaa katsotaan Hushpuppyn silmien kautta. Mielikuvitus luo omat lisänsä, jotka sekoittuvat arjen rutiineihin.

Kuvitelmat muuttuvat todeksi kuin taikaiskusta. Tajunnan syövereistä ilmaantuvat demoniset villisiat, jotka tulevat ja kumartavat pienen tytön rohkeudelle. Aivan huikeaa mielikuvituksen leikkiä ja todellisuuden rajojen rikkomista tai niiden yhdistymistä.

Beasts of Southern Wildin unenomaista tunnelmaa on mahdoton kuvailla. Se vain imee vastustamattoman hypnoottisesti mukaansa tarttuvan musiikin siivittämänä.

Elokuva on kaunis ja sen sydän suuri, vaikka maailma ympärillä on kuolemassa. Tulvaan hukkuneiden eläinten raadot ja muu sotkuinen jäte ovat kuin muistumaa New Orleansin tulvista tai Sandy-myrskyn jäljiltä.

Painajaismainen maailmanlopun kuvasto on siis totisinta totta, mutta silti aina jossain kippolassa valot syttyvät ja ”bar is open”. Elämä jatkuu.

Hämmästyttävää on, että näyttelijät ovat amatöörejä, sillä niin hienoa työtä he tekevät. Hushpuppyn roolia näyttelevä Quvenzhané Wallis on ilmiömäinen lahjakkuus.

Tyttö on aidosti läsnä joka solullaan ja osoittaa sellaista luontevuutta, jota harvoin näkee 6-vuotiaalta näyttelijältä.

Tässä elokuvassa alligaattorin grillattu liha tuoksuu, halpa viina sekoittaa pään ja elämä on vastoinkäymisistä huolimatta ihanaa. Beasts of the Southern Wild on omaperäisyydessään maagisen hieno elokuva!

Esitetään Kuvakukossa 11.1.–6.2.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.