Blackhat

Michael Mannin elokuva Blackhat on jäätävä visio virtuaalimaailman kovista panoksista ja painajaisista. Miljoonat vaihtavat omistajaa tietokonenapin painalluksella, ja maailmankuva on armoton.

Kerronnallisten jännitteiden luonnissaan Blackhat toimii erinomaisesti.

Elokuva alkaa vaikuttavalla seitsemän minuutin jaksolla, jossa kuvataan tiedon etenemistä kybermaailmassa.

Kuvat maapallon pisteistä ja kaupunkien läsnäolosta vaihtuvat teknologian kiihkeään etenemiseen ja kameran vuoristoratamaiseen kiitoon kohden bittejä vastaanottavia koneita.

Tällainen tyylitelty visuaalisuus on aina kuulunut Mannin elokuvien henkeen. Blackhat alkaa Kiinasta, jossa tapahtuu ydinräjähdys. Se synnyttää ketjureaktion, jonka seurauksena Kiinan ja Yhdysvaltain viranomaiset jäljittävät räjähdyksen tehneitä hakkereita.

Chen Dawai (Leehong Wang) saa seurakseen vankilasta vapautetun Nicholas Hathawayn (Chris Hemsworth) ja verkkoinsinöörinä toimivan siskonsa Chen Lein (Tang Wei). Tapahtumat risteilevät Kiinan ja Malesian välillä.

Tunnelmia hakeva tyylittely takaa kiinnostavan kokonaisuuden. Musiikin ja kuvan elementit sulautuvat ohjaajan käsissä vaikuttavasti toisiinsa, ja elokuvan soundtrack on poikkeuksellisen rikas.

Jarmo Valkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.