Arvio - Hobitti on kuin venytetty kotiinpaluu

Ajatella, että tässä kävi näin.

11 vuotta sitten minäkin jännitin tosissani, kuinka ohjaaja Peter Jackson onnistuu mahdottomana pidetyssä Tarun sormusten herrasta elokuvaamisessa. Onnistui hienosti.

J.R.R. Tolkienin aiemman, suoraviivaisemman ja lyhyemmän Hobitti-romaanin piti olla valtavaan Taruun verrattuna helppo suupala. Mutta siitä hetkestä lähtien kun Hobitin kerrottiin laajenevan leikkausvaiheessa kolmeksi elokuvaksi, hiipi tähänkin odotukseen pelko.

Ja nyt, kun Hobitin ensimmäinen kolmannes on nähty, on valitettavasti myönnettävä, ettei pelko ollut aiheeton.

 

Aloitetaan silti kehuista.

Ensimmäisestä hetkestä lähtien Hobitti tuntuu kuin kotiinsa tulisi. Keski-Maan fantasiamaailman tuttujen paikkojen ja hahmojen kuten velho Gandalfin (Ian McKellen) jälleennäkeminen lämmittää sydäntä.

Säveltäjä Howard Shoren nuotit täydentävät kokemusta jälleen kauniisti, viitaten nokkelasti aiempien elokuvien teemoihin.

Nimiroolissa Martin Freeman on Englannin ”tavallinen heppu oudoilla mailla” -roolien veteraani (mm. Linnunradan käsikirja liftareille ja tv:n Uusi Sherlock) ja nappivalinta Bilbo Reppuliksi. Siinä missä Taru sormusten herrasta oli kymmenen päähenkilön ensemble-elokuva, Freeman joutuu kannattelemaan lähes yksin koko Hobittia.

Tolkienin alunperin lapsilleen sepittämässä tarinassa herrashobitti Reppuli tempaistaan 13 kääpiön seurueeseen valloittamaan kääpiövaltakuntaa takaisin lohikäärmeeltä.

Tarina on Tarua kevyempi, ja elokuvassa siihen sopiva rentouden tuntu. Ohjaaja, käsikirjoittajat ja efektipaja ovat Keski-Maassa toista kertaa. Katsoja voi rauhassa istua alas ja nauttia viihdyttävästä kyydistä.

 

Valitettavasti aihetta innosta pystyyn ponnahtamiseen ei ole.

Siitä ei pääse mihinkään, että Hobitti tuntuu siltä mitä se onkin: venytetyltä. Lähes kolmetuntisessa trilogian avauksessa tapahtuu kovin vähän–etenkin verrattuna edellisiin Tolkien-elokuviin, jotka vain paranivat pidennettyinä dvd-versioinakin.

Simppelin tarinan jako kolmeen elokuvaan tuottaa myös rakenteellisen ongelman: nyt ensimmäinen Hobitti noudattaa hyvin tarkasti sormuselokuvien ensimmäisen osan muottia, jopa tapahtumapaikkojen osalta.

Sekin kiusaa, että kääpiöiden hulluttelu on eri sävyä taistelukohtauksien rajuuden kanssa.

Ja vaikka Tolkienin vain mainitsema kolmas velho Radagast Ruskea nyt astuu näyttämölle, vasta trilogian seuraavissa osissa edessä on todella kiinnostavia tarinan laajennuksia.

Tolkien kirjoitti vahvan Gandalfin pois romaanista sen puolivälissä, jotta Bilbo joutuisi opettelemaan sankariksi. Vasta kirjailijan kuoleman jälkeen kootussa Keskeneräisten tarujen kirjassa paljastui, mitä Gandalf samaan aikaan teki ja millaisin taka-ajatuksin velho auttoi kääpiöitä. Elokuvissa nämä käänteet kuvitetaan.

 

Hobitti esitetään meilläkin upouudessa HFR 3D -formaatissa, jossa valkokankaalle heijastetaan 48 ruutua sekunnissa perinteisten 24 sijaan.

Tekniikka tuntuu korjaavan osan 3D-elokuvien ongelmista.

Kuva ei ole tumma kuten 3D-elokuvissa yleensä, eikä kolmetuntinenkaan tuijottaminen ala särkeä katsojan silmiä.

Lastentauteja on silti. Välillä liikkeet ovat liiankin teräviä, ja kuvan tarkkuus korostaa ikävästi tietokoneella loihdittujen örkkien ja hiisien keinotekoisuutta.

Elokuvanteon realiteettien kannalta on ymmärrettävää, että sormuselokuvissa vielä käytetyistä miniatyyrilavasteista ja maskeeratuista näyttelijöistä on siirrytty pelkkään tietokonegrafiikkaan, mutta samalla on menetetty jotain orgaanista. Edukseen erottuu lähinnä tietokonehahmojen veteraani Klonkku, jonka kohtaus onkin uutuuselokuvan mieleenpainuvin.

Ensimmäinen osa nähty, ensi vuonna taas. Korjaan odotuksiani asentoon ”mukavaa matkaa”.

Esitetään Kuopiossa Star-teatterissa HFR 3D:nä ja 2D:nä. K12

 

Hobitin matka alkoi, yleisö otti rennosti

Kymmenen aiempaa Tolkien-elokuvaa