Ice Age 3: Dinosaurusten aika

(Star 1) Suositun Ice Age -animaation toinen jatko-osa käsittelee perhe-elämää ja yhteenkuuluvuutta. Jään alta paljastuu tuntematon laakso sukupuuttoon kuolleeksi luultuine dinosauruksineen.

Toisesta osasta tuttu mammuttipariskunta Manny ja Ellie on saamassa perheenlisäystä, mikä saa myös laiskiais-Sidin haaveilemaan omasta lapsesta.

Kun Sid törmää dinosauruksen muniin, ei tämä hieman hidasälyinen sälli epäröi ryhtyä niistä kuoriutuvien poikasten äidiksi.

Äiti-dino on asiasta eri mieltä ja pian Sid on pelastamisen tarpeessa. Sapelihammastiikeri Dingo saa näin kaivattua toimintaa liian kesyksi käyneeseen elämäänsä.

Toisaalla Jyrsis tekee tuttavuutta naispuolisen kurren kanssa ja sehän avaa aivan uusia ulottuvuuksia tammenterhojen pyörittelyyn.

Vitsejä myös aikuisille

Tähän väliin minun on parasta tehdä pari tunnustusta.

En ole koskaan liiemmin välittänyt animaatioista ja jo kymmenminuuttinen piirretty saa minut tylsistymään. En ole nähnyt Ice Agen aiempia osia, koska minun ei ole ollut pakko niitä katsoa.

Joten kun kauniina kesäpäivänä kävi kutsu animaatiota katsomaan, en suoranaisesti hyppinyt riemusta.

Ice Age piti kuin pitikin minut hereillä. Sen huumori puri myös aikuiseen. Seitsemän vuoden ikäraja tarkoittaa, että ihan taaperoille tätä pätkää ei olekaan tarkoitettu.

Rajallisen kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että Ice Age 3 kuuluu pitkien animaatioiden parhaimmistoon.

Omintakeinen teos

Perheteema sitoo hahmokeskeistä, löyhäjuonista elokuvaa mukavasti yhteen.

Kun tarina on länsimaiselle animaatiolle tyypilliseen tapaan yksinkertainen, eikä filosofisia tasoja tavoitteleva, on hahmojen ja maiseman oltava mielenkiintoisia. Siinä Ice Age onnistuu.

Ice Agen valtti on nimenomaan hahmojen ja ympäristön omaleimaisuus. Sinnikäs Jyrsis-orava on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen hauskimpia animaatiohahmoja. Dinosaurukset vaikuttivat hieman irrallisilta, eivätkä yhtä hauskoilta kuin muut otukset.

Onnistuneet äänet

Ice Agesta on liikkeellä kolme versiota: alkuperäiskielinen, suomeksi dubattu ja alkuperäiskielinen 3D-versio. Suomalaisessa versiossa mammuttiparin ääninä ovat Antti Pääkkönen ja Sanna Saarijärvi ja sapelihammastiikeri Diegona Santeri Kinnunen.

Näkemässäni englanninkielisessä normaaliversiossa kolmiulotteisuuden vaikutelma oli monessa kohdassa vahvasti aistittavissa.

Äänimaisema on loistava tässä muutenkin teknisesti korkealaatuisessa elokuvassa. Erityisen hauskalta kuulosti yksisilmäisen Buck-näädän, laakson boheemin seikkailijan brittiaksenttinen pälpätys.

Äänen Buckille on lainannut Shaun of the Dead ja Hot Fuzz -komedioista tuttu Simon Pegg.

Ice Age on täynnä herkullisia yksittäisjaksoja. Elokuvassa hyödynnetään myös klassisia iskelmäkappaleita erittäin hupaisasti ja varsinkin aikuista katsojaa miellyttävällä tavalla parissa aivan hervottomassa kohtauksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.