Iso kiltti jätti

Steven Spielberg uneksi tästä elokuvasta vuosikymmeniä. Nyt viimein tekniikka on mahdollistanut sen. Roald Dahlin jättiläiset lampsivat valkokankaalle kuin oikeat olennot, ja pieni Sohvi eksyy hienon näköiseen taikamaailmaan. Ison kiltin jätin vaikuttavuus ei silti perustu tekniikkaan. Se perustuu Mark Rylancen karismaan. Hän esittää pääosan hongankolistajana, jolla on hassu puheenparsi.

Brittiläinen Rylance on sukupolvensa parhaimpia näyttelijöitä. Hänen muuntautumiskykynsä on valtava. Sama mies esitti aikoinaan pääosan esimerkiksi Patrice Chereaun draamassa Intimacy (2001), joka ei olisi ollut mitään ilman Rylancen rohkeaa heittäytymistä raastavaan rooliinsa.

Vastikään Rylance voitti parhaan sivuosan Oscarin Spielbergin Vakoojien sillasta.

Ison kiltin jätin tarina muistuttaa hieman Spielbergin kuuluisinta elokuvaa E.T:tä. Yksinäinen lapsi ystävystyy vieraan maailman olennon kanssa. Lapsi ja olento auttavat toisiaan. Ystävyys on elokuvan mittainen, mutta se auttaa vaikeiden vaiheiden yli.

Molempia elokuvia, kuten Spielbergin tuotantoa ylipäätänsä, leimaa ystävällinen suhtautuminen mysteereihin ja tuntemattomaan, jotka eivät ole uhka, vaan mahdollisuus.

Iso kiltti jätti alkaa öisestä orpokodista Lontoossa. Sohvi (Ruby Barnhill) näkee ikkunasta vilahduksen laihasta jättiläisestä (Rylance) joka kekkuloi kapakan kulmilla. Jättiläinen nappaa Sohvin mukaansa ja kiikuttaa tytön Jättiläisten maahan, kallion sisällä sijaitsevaan kotiinsa.

Jätin sanailu on yksi elokuvan iloista. Se on hilpeää jargonia, josta hädin tuskin ottaa tolkkua. Yhtä lailla ihmeellisiä ovat Jätin puuhat, kuten unien säilöminen lasipulloihin ja niiden puhaltaminen nukkuvien ”ihmisparsojen” mielensopukoihin.

Rylancen Jätti on surumielinen erakko, jota isot pahat jättiläiset kiusaavat.

Tarina on simppeli, eikä se lopulta kasva kovin tunteelliseksi, etenkin kun loppuratkaisu on niin helppo.

Dahlin satu käsittelee kipeitä aiheita, mutta Spielberg on halunnut tehdä mukavan ja hauskan elokuvan, josta jää hyvä mieli koko perheelle.

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.