Ito - kilvoittelijan päiväkirja

Yoshinobu Fujioka oli kaksivuotias, kun äiti hylkäsi hänet avioeron takia. Äiti päätti opiskella buddhalaiseksi papiksi ja tapasi lastaan vain lomillaan.

Yoshinobu jäi isoäitinsä kasvattamaksi. Turvallinen lapsuus rikkoutui isoäidin kuolemaan, jonka jälkeen lohtua antoi nyrkkeily. Silmävammojen jälkeen Yoshinobu laittoi nyrkkeilyhanskansa naulaan ja alkoi opiskella papiksi.

Omien, päänsisäisten ristiriitojen selvittäminen ja elämän tasapainon löytäminen olivat hänelle tärkeintä.

Pirjo Honkasalon työstämässä elokuvassa Yoshinobu tutkiskelee elettyä elämäänsä, katselee sitä taaksepäin. Hän tapaa viisaan, tukena ja turvana olleen nyrkkeilyvalmentajansa sekä äitinsä, joka hylkäsi hänet.

Yoshinobu vierailee pappisvihkimyksensä myötä vankilassa ja kohtaa muun muassa naisen, joka on murhannut miehensä lastaan puolustaessaan.

Yoshinobu ei ole varsinaisesti sielunhoitaja, vaan enemmänkin kuuntelija ja myötäeläjä, elämän sattumanvaraisuuksien tutkija.

Ito on elokuva kohtaamisista ja niiden synnyttämästä sisäisestä kamppailusta sekä ratkaisuista. Honkasalon elokuva on äärettömän taitavasti rakennettu tutkielma tai paremminkin matka elämän viisauksien ytimeen. Se kertoo ihmisen suhteesta uskoon ja uskon vaikutuksesta ihmisen sieluun.

Siinä on rauhaa, kauneutta ja runollisuutta. Kiire ei ole minnekään, vaan voima piilee kerronnan tarkoituksellisessa viipyilevyydessä.

Kamera saattaa pysähtyä Yoshinobun kasvoihin ja aistia sitä kautta hänen mielensä liikkeitä, jotka kertovat jotain hengellisestä kilvoittelusta tai ahdistuksen ylivallasta.

Elämän vastapainona on kuolema, elämän rajallisuus. Ihmisen löytäessä valaistumisensa häntä ei enää tarvita. Jäljellä on kuolema.

Ito - kilvoittelijan päiväkirja on tavattoman viisas elokuva, joka koukuttaa katsojansa hiukan samaan tapaan kuin Deepak Chopran ta Wayne Dyerin kirjat. Se myös vaatii katsojaltaan hiljentymistä ja keskittymistä.

Katsomiskokemuksen jälkeen tulee välitön halu nähdä elokuva uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.