Itse ilkimys 2

Animaatiokomedia Itse ilkimys oli parisen vuotta sitten keskivertoa pirteämpi ja kekseliäämpi koko perheen elokuva. Siksi Itse ilkimys 2:sta (Despicable Me 2) odotetaan hittiä. Suomessa tosin elokuvan kuin elokuvan menestyksen pahin uhka on hyvät kesäkelit.

Edellisen elokuvan ilkimys Gru on nyt rehellinen liikemies. Minimittaiset keltaiset kätyrit eivät enää tee pahuuksia, vaan hilloja ja hyytelöitä. Gru on myös kolmen tyttölapsen ylisuojeleva yksinhuoltajaisä.

Roistojen vastainen liiga pyytää Grun apua saadakseen kiinni kaaosta levittämän uuden superroiston. Tätä kautta Gru tutustuu salaisen agenttiin Lucyyn. Lucy on varsinainen James Bond, tosin sillä erolla, että Lucy on yhtä naisellinen kuin 007 miehekäs. Ujo Gru tuntee vetoa Lucyyn, mutta ei saa puettua tunteitaan sanoiksi. Lisäksi Grulla on itsetunto-ongelmia ulkonäkönsä suhteen.

Grun kätyrit varastivat show’n jo edellisessä elokuvassa, ja tämä on selvästi ollut jatko-osan tekijöiden tiedossa. Sekopäiset kätyrit pitävät paljon meteliä, vaikka eivät osaakaan puhua kuin yksittäisiä epäselviä sanoja. Kätyrit ovat tavallaan paluu yli puolen vuosisadan taakse Tex Averyn lyhytanimaatioiden kaaokseen ja anarkiaan.

Maailmassa on yksi puute, joka olisi helppo korjata. Itse ilkimys -kätyrit tarvitsisivat pikaisesti oman tv-sarjan.

Vaikka juonta on vain vähän, vauhtia on senkin edestä. Ruudulla on kaiken aikaa valtavasti nähtävää, eikä tuleen jäädä makaamaan hetkeksikään. Allekirjoittanut tunsi itsensä välillä vanhaksi sedäksi moisen hulinan edessä. Tämä ei ollut moite.

Elokuvan suurin valtti on hyvin yksinkertainen. Itse ilkimys 2 on erittäin hauskaa katsottavaa. Kovinkaan monta lystimpää tapaa viettää sata minuuttia ihmiselämästä ei ole.

Itse ilkimys 2 on koko perheen elokuvan sanan varsinaisessa mielessä. Vauhti, vitsit ja vaaralliset tilanteet viihdyttävät lapsia. Aikuisia varten on hauskoja yksityiskohtia ja sisäpiirin huumoria. Edellisistä mainittakoon esimerkkinä vahtikana ja jälkimmäisistä Star Warsin kekseliäs kierrättäminen.

Yksi asia alkoi kuitenkin pitkän päälle pänniä. Toki ihmisten telominen ja rääkkääminen mitä mielikuvituksellisimmin keinoin on hauskaa. Mutta sadas kerta alkaa jo kyllästyttää. Varsinkin kun väkivallan kohde ei ole mitenkään ansainnut kohtaloaan. Pelkkä ärsyttävyys ei moiseen riitä.

Tämä arvio perustuu elokuvan suomeksi dubattuun 2D-versioon.

Marko Ahonen

Esitetään Scalassa, K7.