Jack Reacher: Tappajan jäljillä

Jack Reacher on myös Suomessa hyvin tunnetun kirjailijan Lee Childin romaanien sankari. Elokuvasarjan aloitus perustuu sarjan yhdeksänteen romaaniin Tappaja (One Shot).

Reacher (Tom Cruise) on kiehtovan vanhanaikainen antisankari. Hän on Yhdysvaltain maavoimien palkittu entinen sotilaspoliisi. Reacher kiertää Yhdysvaltoja bussilla kuin vaeltava aave ilman asuntoa, puhelinnumeroa, ajo- tai luottokorttia. Älykäs ja kovanyrkkinen vanhan koulukunnan mies ei kännyköitä ja tietokoneita käytä. Reacher ei välitä lakikirjasta, vaan ainoastaan oikeudenmukaisuudesta.

Viisi ihmistä kuolee järjettömässä ampumavälikohtauksessa. Epäilty löytyy nopeasti, ja hänen syyllisyytensä vaikuttaa ilmiselvältä. Entisellä armeijan tarkka-ampujalla on takanaan synkkä menneisyys.

Epäillyn puolustusasianajaja (Rosamund Pike) palkkaa karismaattisen muukalaisen tutkijakseen siitä huolimatta, että Reacher on varma epäillyn syyllisyydestä.

Tarinan ehdoilla etenevä Jack Reacher: Tappajan jäljillä on kiehtova jännäri ja positiivinen yllätys. Cruisen sopivuudesta Reacherin rooliin on esitetty epäilyjä, mutta Tomppa ottaa arvostelijoistaan työvoiton.

Mystinen Reacher on kiehtova ihminen, josta on vaikea ottaa selvää. Jossakin vaiheessa hän tuntuu liiankin itsevarmalta ja ylivertaiselta muihin verrattuna. Jännitykselle ei ole hyväksi, jos jo tappelun alussa on selvää, kenen läski kohta tummuu.

Hollywood-hömppä jää vähiin, kun elokuva keskittyy tylyyn realismiin. Lähitaistelut ovat brutaaleita henkiinjäämistaisteluita, joissa ei herrasmiessääntöjä tunneta.

Harmi, että elokuva loppupuolellaan unohtaa realismin ja muuttuu ”Die Hardiksi”. Jack Reacherin suurimmaksi kyvyksi paljastuu se, että roistot eivät häneen millään osu, vahingossakaan.

Ilman turhan perinteistä, joskin kieltämättä intensiivistä viimeistä puolituntista meillä olisi tässä toimintajännäri-tyylilajin uusi merkkiteos. Odotukset seuraavan Jack Reacher -elokuvan suhteen nousevat korkealle.

Marko Ahonen

Esitetään Kuopion Starissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.